Merkelová s Hollandem i po nizozemském odmítnutí podporují dohodu s Kyjevem

Angela Merkelová a Francoise Hollande

Angela Merkelová a Francoise Hollande Zdroj: CTK

Migrace a boj proti terorismu byly hlavními tématy dnešního společného jednání zástupců francouzské a německé vlády. Prioritou v migrační krizi je podle prezidenta Françoise Hollandea i kancléřky Angely Merkelové účinná ochrana vnějších hranic a dobrá spolupráce s Tureckem a státy severní Afriky. Paříž i Berlín chtějí navzdory výsledku nizozemského referenda také nadále podporovat asociační dohodu EU s Ukrajinou.

Aby Evropa dostala migraci z Blízkého východu a Afriky pod kontrolu, bude muset zlepšit ochranu vnějších hranic, uvedl Hollande. Podle Merkelové je důležitá i spolupráce se zeměmi jako jsou Turecko či Libye. Oba politici ujistili novou libyjskou vládu národní jednoty premiéra Fáize Sarrádže o své podpoře.

„Evropskou odpovědí na uprchlictví by měl být boj s jeho příčinami, evropskou odpovědí musí být činy ve prospěch mírového procesu,“ uvedla kancléřka Merkelová. Vzniknout by měla také společná německo-francouzská integrační rada, v rámci níž by si měly obě země vzájemně vyměňovat zkušenosti s integrací cizinců do společnosti. Na poli boje proti terorismu chtějí Francie a Německo usilovat o rychlé přijetí systému jmenné evidence cestujících v letecké dopravě.

Nizozemské odmítnutí

Podporu dnes Merkelová s Hollandem vyjádřili navzdory výsledkům nizozemského referenda i sbližování s Ukrajinou. Nizozemci ve středu v lidovém hlasování podle předběžných výsledků asociační dohodu s Evropskou unií s Kyjevem odmítli. Další vývoj podle Merkelové ale nyní závisí na nizozemské vládě premiéra Marka Rutteho a na vedení EU.

Kromě aktuálních témat migrace a boje proti terorismu se Hollande s Merkelovou i jednotliví ministři německé a francouzské vlády věnovali dnes ve východofrancouzských Metách i hospodářským otázkám.

Na přetřes přišla i aféra kolem takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), které unikly z panamské právní firmy Mossack Fonseca a obsahují data o klientech ukrývajících svůj majetek v daňových rájích. Hollande vyzval k zesílení mezinárodní spolupráce v boji proti daňovým únikům. Už dříve Francie oznámila, že Panamu vrátí na seznam daňových rájů. Vlády Německa a Francie se pravidelně schází dvakrát ročně.

Holandské šprajcovní NE