Merkelová: Uprchlická krize zaměstná EU ještě více než řecké dluhy

Migranti mířící do EU přes Balkán

Migranti mířící do EU přes Balkán Zdroj: ctk/ap

Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Oblast Makedonie u hranic s Řeckem
Oblast Makedonie u hranic s Řeckem
13
Fotogalerie
Německá kancléřka Angela Merkelová předpověděla, že problém migrantů, čelících bezprecedentní humanitární krizí, zaměstná členy Evropské unie ještě více než situace zadluženého Řecka a stabilita eura.

„Otázka, jak si dokážeme poradit s migranty (…), nás zaměstná více, mnohem více než Řecko a stabilita eura,“ řekla kancléřka televizi ZDF.

„Potřebujeme společnou evropskou azylovou politiku,“ naléhala. Naznačila také přání projednat tento problém s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek vyzval k okamžité akci vůči přílivu uprchlíků v Evropě, která čelí nejvážnější migrační krizi od druhé světové války. Agentura OSN zhodnotila situaci davů uprchlíků na řeckých ostrovech jako „naprosto ostudnou“.

Německo je také ohromeno záplavou žadatelů o azyl, jejichž počet by mohl podle některých politiků letos překročit 600 tisíc lidí, což by představoval nový rekord.

Situace v Německu, kde migranti jsou často ubytováni ve stanech, anebo obytných kontejnerech, „vůbec není uspokojivá“, prohlásila Merkelová. Přála by si - pokud možno na unijní úrovni - sestavit seznam tzv. bezpečných zemí, jejichž občané nejsou pronásledováni.

Mezi migranty v Německu je mnoho obyvatel balkánských zemí, kteří nemohou počítat s udělením azylu. Do Německa se vydávají hlavně v touze získat lepší živobytí než ve své vlasti.

Německé úřady v současnosti zkoumají způsoby, jak by vyřizování těchto žádostí urychlily, aby se mohly více věnovat uprchlíkům, kteří pomoc nezbytně potřebují, jako jsou Syřané, Iráčané, anebo Afghánci.

Azylová problematika by podle kancléřky „mohl být další evropský projekt, kde bychom viděli, jestli jsme opravdu schopni jednat společně“.

Fabrice Leggeri: Pašeráci se vrátili pro lodě s kalašnikovy

Reportáž: Každou noc se snaží dostat do Maďarska stovky běženců