Merkelová ustoupila levici, podpoří evropský růst

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Vláda kancléřky Angely Merkelové se rozhodla přistoupit na balík opatření na podporu evropského hospodářského růstu. Ty mají doplnit fiskální pakt EU. Podle deníku Handelsblatt tak vláda činí kvůli opozici, bez jejíž podpory fiskální pak neprosadí v německém parlamentu.

Schválená opatření zahrnují navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o deset miliard eur (zhruba 257 miliard korun) na podporu krizí postižených států. Podle dřívějších odhadů Evropské komise by tak EIB mohla ročně poskytnout na půjčkách o 15 miliard eur (asi 386 miliard korun) více.

Německá vláda také podpořila záměr Evropské komise poskytnout 7,3 miliardy eur z unijního rozpočtu na boj proti nezaměstnanosti lidí do 25 let. Ta v dubnu dosáhla 22,4 procenta.

Merkelová je rovněž ochotna přistoupit na požadavek levice na zdanění transakcí na finančních trzích. Ne však v podobě, jakou si představuje třeba francouzský prezident François Hollande. Berlín navrhuje vyjít například z britského modelu takzvané razítkové daně (Stamp Duty), která se týká jen obchodů s akciemi, spekulativními papíry nebo půjčkami.

Všechna opatření ale musejí podle německého kabinetu doprovázet strukturální reformy. Žádá proto další prohloubení spolupráce eurozóny v hospodářské a finanční politice. „Evropský summit by měl prozkoumat otázky, jak by bylo možné zlepšit a závazněji nastavit koordinaci národních ekonomických politik,“ stojí podle Handelsblattu v dokumentu, který počítá s prosazením tohoto opatření nejdříve na jaře příštího roku. Velké konjunkturní programy naproti tomu Berlín dál odmítá.

Kancléřka Merkelová na pondělním setkání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem také podpořila zpřísnění dohledu nad velkými evropskými bankami, které je součástí plánu bankovní unie. Její vytvoření v eurozóně má podporu i Francie.

Prorůstový balík vlády bude podle Handelsblattu sloužit jako základ pro jednání s opozicí o ratifikaci fiskálního paktu a stálého záchranného fondu eurozóny ESM v německém parlamentu. Merkelová chce oba nástroje schválit ještě do léta, což ale opoziční SPD podmínila doplněním smlouvy o rozpočtové odpovědnosti evropským paktem na podporu růstu a zaměstnanosti.