Merkelová v Africe usiluje o kontrolu migrace. Zastavit ji mohou lepší životní podmínky

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: reuters

Angela Merkelová
Angela Merkelová
První nasazení Evropské pohraniční stráže
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
54
Fotogalerie

Šéfka německé vlády věří, že je nutné řešit důvody, kvůli kterým lidé odcházejí do Evropy.

Evropské země hledají způsob, jak odradit migranty od riskantní cesty přes Středozemní moře. Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli zahájila návštěvu tří afrických zemí, která má pomoci vyřešit uprchlickou krizi a zároveň podpořit boj proti terorismu. Merkelová se vydala na cestu do Mali, Nigeru a do Etiopie, po návratu do Berlína přijme zástupce Čadu a Nigérie.

„Blaho Afriky je v německém zájmu,“ podotkla. Míní, že větší stabilita a zlepšení životních podmínek v afrických zemích pomohou zastavit nekontrolovanou migraci. Hovoří o rozšíření rozvojové pomoci i německého vojenského angažmá.

Podle ní není možné ignorovat důvody, kvůli nimž se místní lidé vydávají na starý kontinent. To však neznamená, že každý, kdo je v obtížné situaci, může přijít do Evropy jako uprchlík, dodala kancléřka. Unijní představitelka nedávno uvedla, že by osmadvacítka měla s africkými státy uzavřít podobné dohody, jako má s Tureckem. Podle některých zdrojů se však Brusel bojí, že budou tranzitní africké země očekávat stejnou míru finanční pomoci jako Ankara, přestože nejsou dlouhodobými hostiteli velkého množství běženců.

Dosavadní vývoj navíc naznačuje, že bude těžké domluvit se s destabilizovanou Libyí, kde čekají stovky tisíc osob na možnost přeplavit se do Itálie. Mezinárodně uznávaná vláda země ve čtvrtek odmítla návrh některých evropských politiků na zřizování táborů, které by pomohly kontrolovat migrační toky.

„Takový projekt by znamenal, že EU odmítá převzít zodpovědnost a přenáší ji na naše bedra,“ uvedl ministr zahraničí Muhammad Táhá Sijála. Podotkl, že návrh navíc opomíjí realitu v zemi zmítané občanskou válkou. V uplynulých dnech byly ve Středozemním moři mezi Libyí a Itálií zachráněny tisíce lidí. Podle posledních dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) do Evropy po moři k 5. říjnu od počátku roku dorazilo 314 tisíc migrantů.

Přes 167 tisíc se jich vydalo do Řecka, zhruba 143 tisíc do Itálie, zbytek připadá na Španělsko. Loni v této době přesáhl jejich počet 533 tisíc. IOM ale upozorňuje, že letošní číslo utonulých předčilo loňské. Na cestě za lepším životem takto zahynulo 3610 osob.