Mexická ekonomika do roku 2050 překoná Rusko, předpovídá studie

Mexico City (ilustrační foto)

Mexico City (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antony Stanley via Flickr

Žebříček nejvýkonnějších ekonomik světa se do roku 2050 výrazně promění. Podle studie Economist Intelligence Unit (EIU) bude globální jedničkou Čína, následovaná USA a Indií. Z první desítky vypadnou Itálie a Rusko, nahradí je Mexiko a Indonésie.

Čína jako nejlidnatější země na světě překoná nominální hodnotou hrubého domácího produktu (HDP) Spojené státy už v roce 2026, předpovídá studie. Do roku 2050 budou prý Indie s Čínou bohatší než dalších pět zemí dohromady - Indonésie, Německo, Japonsko, Brazílie a Velká Británie. Výsledky studie zveřejnila agentura Bloomberg.

Nominální hodnota HDP (v miliardách dolarů)Nominální hodnota HDPNominální hodnota HDP | Repro EIU

Při zohlednění příjmů na hlavu zpráva EIU předpovídá razantní růst Číně, která by měla do roku 2050 téměř dorovnat Japonsko. Asie v globálu by měla do roku 2050 tvořit 53 procent globálního HDP, přičemž Evropa zaznamená naopak pokles.

Studie EIU předkládá také pohled na vývoj populace v produktivním věku. Výrazný růst bude patrný v Africe a na Blízkém Východě. Na druhou stranu Evropa a východní Asie se údajně propadne - například rychle stárnoucí Japonsko prý čeká do roku 2050 propad o více než 25 procent. O moc lépe na tom podle studie nebudou ani Jižní Korea, kde dojde k poklesu populace v produktivním věku o 18 procent. Dokonce i Čína jako očekávaný ekonomický lídr zažije pokles populace v produktivním věku o 17 procent.

V rámci evropských zemí, jako je Německo, Řecko a Portugalsko klesne objem ekonomicky aktivního obyvatelstva o více než pětinu, dodává EIU.

Největší pokles objemu pracovní síly (v milionech)Největší pokles objemu pracovní síly (v milionech)Největší pokles objemu pracovní síly (v milionech) | Repro EIU

Razantní ekonomický rozvoj Indie a Číny by měl oběma asijským obrům zajistit větší politický vliv, píše EIU. „Čína a Indie získají mnohem větší roli v řešení globálních otázek, jako jsou změna klimatu, mezinárodní bezpečnost či globální ekonomická vláda,“ tvrdí EIU. Ve střednědobém horizontu tak současný globální lídr USA bude muset uznat Indii a Čínu jako důležité hráče na světové scéně a přizpůsobit tomu fungování mezinárodních institucí, uzavírá studie.