Mezi zajatci islamistů je i Čech, potvrdila Libye

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Sergey Ponomarev

Radikálové z hnutí Islámský stát unesli skupinu devíti pracovníků ropného pole Ghaní v Libyi. Kromě čtyřech Filipínců, dvou Bangladéšanů, Rakušana a Ghaňana je mezi zajatci i jeden Čech, uvedla rakouská diplomacie a následně i libyjská armáda. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka zatím nelze únos Čecha, který je od pátku pohřešován, stoprocentně potvrdit.

České úřady podle Zaorálka všechny okolnosti situace v Libyi stále prověřují, včetně toho, zda se jedná o únos Islámským státem. „Ty informace, které jsme dostali z filipínské strany, potvrzují tuto verzi. Ale opakuji, pro nás to je stále ještě verze, i když její pravděpodobnost roste,“ poznamenal Zaorálek krátce před vydáním informace rakouské diplomacie.

Ministr o situaci informoval vládu. Česko do oblasti vysílá dva diplomaty. První je již na místě a seznamuje se se situací, druhý by měl být na místě do 48 hodin. Mají navázat kontakty s lidmi, kteří mají nejvíce informací, co se v Libyi odehrává. „Je to doplněk k informacím, které získáváme jiným způsobem,“ řekl Zaorálek s odkazem na spolupráci zpravodajských služeb. Dodal, že v Rakousku vzniknul krizový štáb, kde má Česko svého zástupce.

Vídeň: Cizince v Libyi unesli radikálové z IS
Podle rakouského ministerstva zahraničí je skupina cizinců, která byla přepadena na ropném poli Ghaní, v rukou teroristů z Islámského státu. „V době, kdy skupina (cizinců) byla v několika vozidlech odvážena z pole směrem na sever, nebyl žádný její člen zraněn,“ uvedl úřad. Prozatím není známo, kde jsou cizinci zadržováni.

Zaorálek novinářům řekl, že totožnost Čecha zná téměř od počátku. Odmítl ji ale sdělit, a to s ohledem na rodinu, ale především z bezpečnostních důvodů. „Rád bych ujistil rodinu, že děláme, co je v našich silách,“ poznamenal Zaorálek.

„České úřady jsou s rodinou pohřešovaného občana v kontaktu. Současně bych chtěl důrazně požádat všechny naše občany, aby se chovali odpovědně, respektovali doporučení ministerstva zahraničí a necestovali do zemí, kde jejich pobyt znamená permanentní ohrožení života,“ poznamenal dnes k záležitosti premiér Bohuslav Sobotka.

Libyjská armáda bombardovala poslední funkční letiště u Tripolisu
Letadla libyjské armády dnes zaútočila na poslední funkční letiště u Tripolisu. Podle mluvčího letiště Mítíka se útok obešel bez škod a zranění. Provoz byl asi po hodině obnoven.
Letiště Mítíka leží asi osm kilometrů od libyjské metropole a jako jediné zajišťuje spojení Tripolisu se světem. Tripoliské mezinárodní letiště je od loňských tvrdých bojů mezi milicemi od července zavřeno.