Mezinárodní organizace jsou důležité, musíme je ale reformovat, řekla Merkelová v Davosu

Anglea Merkelová v Davosu

Anglea Merkelová v Davosu Zdroj: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu vyzdvihla jako jednu z velkých výzev pro svět najít způsob, jak regulovat a chránit data. Ve svém projevu vyzvala ke globálním kompromisům v oblastech jako je umělá inteligence a bioetika. Zdůraznila i potřebu reformovat světové instituce tak, aby odrážely realitu současného světa.

Kancléřka zdůraznila význam mezinárodních institucí pro světový pořádek. Musí však být podle ní reformovány. Při poslední bankovní krizi totiž ztratily mnoho důvěry, kterou je třeba získat zpět. Podle Merkelové bylo také poznat, že se mezinárodní organizace dají reformovat jen velmi obtížně.

Regulační opatření zavedená po finanční krizi a lepší kontrola bank údajně byly pokrokem. Víra ve stabilní mezinárodní finanční sektor ale hodně utrpěla, soudí Merkelová.

Globální instituce jako Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB) je nutné reformovat, pokud má být obnovena důvěra ve světový finanční systém, řekla německá politička, když obhajovala multilateralismus jako systém, v němž mohou všechny strany získat. Význam multilaterálních institucí podle ní nesmí být snižován.

Merkelová vyzvala politiky a zástupce ekonomické sféry k tomu, aby učinili vše pro to, aby se neopakovala bankovní krize, jakou byla ta před více než deseti lety. Měnová politika velkých centrálních bank podle ní ukazuje, že „ještě nemáme vyhráno“.

Velkými úkoly současného světa je zacházení s globálně šířenými daty a jejich regulace. Globální kompromisy vyžaduje vývoj v oblastech umělé inteligence a bioetiky, zdůraznila dlouholetá šéfka německé vlády. „Práva jednotlivců je nutné chránit,“ zdůraznila Merkelová.

Jedna z nejmocnějších žen světa vyjádřila názor, že globální architektura může fungovat jen tehdy, pokud bude možné dospívat ke kompromisům.