Microsoft ostrouhal. Americké aktivity čínské aplikace TikTok převezme Oracle

Telefon s TikTokem

Telefon s TikTokem Zdroj: Pikist

Oracle se dohodl se společností ByteDance na převzetí amerických aktivit TikToku. Měla by to ale být spíše restrukturalizace firmy a vzájemá spolupráce než skutečný prodej.
Společnost Microsoft celé týdny usilovala o odkoupení amerických aktivit TikToku. Včera oznámila, že Číňané její návrh definitivně odmítli.
Americký prezident Trump dlouhodobě bojuje proti velkým čínským firmám.
Šéf Oraclu Larry Ellison je stoupencem amerického prezidenta Trumpa.
5
Fotogalerie

Vleklý příběh prodeje čínské aplikace TikTok se po několika týdnech spekulací a americko-čínských sporů zřejmě chýlí ke konci. Operace TikToku v Austrálii, Kanadě, ve Spojených státech a na Novém Zélandu získá technologická společnost Oracle amerického investora Larryho Ellisona. Není to však přímo odkup, nýbrž spíše partnerství. První o něm informovaly agentura Reuters a deník Wall Street Journal. Oracle tak porazil společnost Microsoft, která měla o aplikaci také enormní zájem. 

Přesné podmínky převodu nebyly zveřejněny. Není ani jasné, kolik Oracle za TikTok zaplatí. Uchazeči o převzetí aplikace ji sice dříve ohodnotili na 25 miliard dolarů, zhruba 560 miliard korun, ale to ještě předtím, než se do vyjednávání vložila čínská vláda.

Ta si před několika dny vyhradila právo schválit případný prodej. Oracle nařízení pravděpodobně obešel tím, že TikTok zcela neodkoupí, ale bude fungovat spíše jako technologický partner firmy v USA a data aplikace uloží na svých cloudových serverech.

Zástupci Microsoftu, který byl spolu s obchodním řetězcem Walmart největším konkurentem Oraclu v boji o převzetí TikToku, neskrývali zklamání. „Jsme přesvědčeni, že náš návrh by byl dobrý pro uživatele a zároveň by chránil národní bezpečnostní zájmy. Jsme zvědaví, jak se bude služba nadále vyvíjet v těchto důležitých oblastech,“ uvedl ve své zprávě Microsoft. Představitelé Oraclu se ke svému triumfu dosud nevyjádřili.   

TikTok je aplikace na nahrávání a sdílení krátkých videí patřící čínské společnosti ByteDance. Jenom ve Spojených státech má přes sto milionů uživatelů. Oblíbená je zejména mezi americkými teenagery.

Z digitálních obchodů firmy Apple ve Spojených státech si ji lidé stahovali častěji než Facebook nebo YouTube. Důvodem popularity aplikace jsou především pokročilé algoritmy, které dokážou velmi úspěšně odhadovat, co chce konkrétní uživatel vidět.

Americký prezident Donald Trump ovšem před časem zařadil ByteDance spolu s telekomunikačním gigantem Huawei na seznam „nežádoucích“ čínských korporací, jež podle něj provádějí špionáž pro Peking a ohrožují národní bezpečnost Spojených států.

Trump dal proto čínským podnikatelům ultimátum. Buď měli do devadesáti dnů ukončit svoji činnost v USA, nebo prodat své aktivity nějaké americké společnosti. TikTok v srpnu podal kvůli tomuto rozhodnutí na americkou vládu trestní oznámení. 

Vítězství Oraclu nad Microsoftem by Washingtonu nemělo vadit. Šéf firmy Larry Ellison je totiž dlouholetým Trumpovým podporovatelem a samotný prezident minulý měsíc označil Oracle za „skvělou společnost“. Jak se však k nové informaci postaví Čína a zda se nepokusí transakci nějak zablokovat či zdržet, zůstává velkou neznámou.

Zásadní vliv na pokračování aféry zjevně bude mít také výsledek blížících se amerických prezidentských voleb. O příští hlavě Spojených států budou voliči rozhodovat 3. listopadu.