Migrační krize rozděluje Němce. Východ země nevěří, že ji lze zvládnout

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německou azylovou politiku kritizují především obyvatelé spolkových zemí na východě země. Podle průzkumu společnosti infratest dimap pro rozhlasovou stanici MDR jsou dvě třetiny lidí na území bývalé Německé demokratické republiky přesvědčeny, že země příchod běženců nezvládne. Na západě Německa naopak převažuje podpora pro postup kancléřky Angely Merkelové.

Zatímco na západě Německa věří 54 procent lidí výroku Merkelové „Zvládneme to“, v nových spolkových zemích je to jen 36 procent. V hodnocení práce celé vlády v souvislosti s uprchlickou krizí jsou lidé na východě Německa mimořádně kritičtí, nespokojeno je 77 procent obyvatel.

Na východě Německa jsou obavy z uprchlíků větší, přestože podle německého statistického úřadu žije většina lidí přistěhovaleckého původu ve starých spolkových zemích. Na západě Německa připadá na tisíc obyvatel 101 lidí, kteří se do země přistěhovali nebo se narodili v rodinách přistěhovalců, na východě je to 25 lidí na tisíc obyvatel.

Většina obyvatel žádá přísnější kontrolu hranic

Němci si však podle průzkumu celkově přejí zpřísnění postoje k běžencům. Pro zpřísnění kontrol na hranicích se vyslovilo 77 procent dotázaných, dvě třetiny by podpořily vznik tranzitních zón, v nichž by bylo možné odmítat uprchlíky ještě než vstoupí na německé území. Polovina lidí by podpořila omezení práva na azyl, které je zakotveno v německé ústavě.

Podle prognózy německé vlády by letos mělo do Německa přijít 800 tisíc žadatelů o azyl. Podle neoficiálních informací ale už tolik lidí do země přišlo a celkem by letos mohlo dorazit až 1,5 milionu uprchlíků.