Ministři financí EU zamítli další stimuly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Unijní ministři financí zamítli možnost jakýchkoli nových stimulů ekonomiky, a to navzdory předpovědím, že růst napříč Evropskou unií se již téměř zastavil. Šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker prohlásil: „Nevidíme žádný prostor k manévrování v eurozóně, který by nám umožnil spustit nový balíček fiskálních stimulů.“

Ministři financí se sešli v polské Vratislavi v době zvýšených obav o osud společné měny. Juncker také oznámil, že rozhodnutí euroskupiny o uvolnění další části záchranného úvěru Řecku ve výši osmi miliard eur se odkládá na další zasedání, které se uskuteční 3. října. Ministři upozornili, že tranše bude uvolněna, pouze pokud Atény ukážou pokrok ve snižování svého rozpočtového deficitu.

Zasedání euroskupiny se jako pozorovatel zúčastnil americký ministr financí Timothy Geithner, který apeloval na evropské politiky, aby zabránili probíhající diskuzi o konci eura, jež decimovala finanční trhy na obou stranách Atlantiku. Geithner také doporučil, aby ministři zvážili „dramatické navýšení“ kapacity Evropského fondu finanční stability (EFSF), který nyní disponuje 440 miliardami eur.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a ukázaly, že komentář amerického ministra financí nebyl vřele přijat. „Přijde mi zvláštní, že navzdory horšímu stavu veřejných financí ve Spojených státech nám říkají, co bychom měli dělat,“ nešetřila kritikou rakouská ministryně financí Maria Feckterová. Jean-Claude Juncker stroze odvětil: „Nebudeme diskutovat o navýšení EFSF s nečlenem eurozóny.“ Výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů na rozhodnutí ministrů financí nespustit nové kolo finančních stimulů reagovaly mírným poklesem na 2,05 procenta. Začátkem minulého týdne se však obchodovaly s rekordně nízkým úrokem 1,8770 procenta.

Zahájit sankce bude jednodušší

Ministři financí Evropské unie se po ročním sporu dohodli na zpřísnění rozpočtových pravidel, podle nichž se budou trestat vlády za překročení svých výdajů. Byla schválena kompromisní dohoda, kterou vypracovali minulý týden zástupci Polska s Evropským parlamentem. Podle nových pravidel bude jednodušší sankcionovat vlády porušující rozpočtová pravidla, protože ve většině případů, pokud bude chtít stát odvrátit trest, bude muset k tomuto kroku získat souhlas většiny vlád. V současnosti je tomu naopak, majorita vlád je potřebná k zahájení sankcí. Nová pravidla sice nezmírní bezprostřední obavy trhů o dluh, jsou však první známkou toho, že evropské země jsou ochotny vzdát se části svých pravomocí a posílit dlouhodobě důvěru v region.