Mír mezi Japonskem a Ruskem je v nedohlednu. Stojíme na opačných stranách barikády, prohlásil Lavrov

Souostroví Habomai, které po druhé světové válce obsadil Sovětský svaz

Souostroví Habomai, které po druhé světové válce obsadil Sovětský svaz Zdroj: profimedia.cz

Rusko a Japonsko stojí „na opačných stranách barikády“ a jejich shoda o globálních otázkách je v nedohlednu. Na tiskové konferenci v Moskvě to prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Potvrdil tak skepsi, s níž ruská a japonská média hodnotí nynější fázi rozhovorů o řešení letitého sporu o nejjižnější část Kurilských ostrovů anektovanou před 70 lety Sovětským svazem.

Ostrovy Iturup, Kunašir a Šikotan a souostroví Habomai ležící při březích nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó zabral Sovětský svaz po druhé světové válce. Tokio dodnes zábor neuznává a odmítá s Ruskem podepsat mírovou smlouvu.

V roce 1956 Moskva slíbila, že ostrov Šikotan a Habomajské ostrovy po podpisu mírové smlouvy Japonsku předá. Po dlouhé pauze se teď Rusko k tomuto návrhu vrátilo, ale jednání zatím naráží na neústupnost obou stran. Tokio sovětský zábor dál označuje za „poválečnou okupaci“, Moskva trvá na tom, že jakémukoli dalšímu pokroku musí předcházet uznání ruské svrchovanosti nad sporným územím.

Lavrov označil Japonsko za jedinou zemi světa, která odmítá uznat výsledky druhé světové války. K oteplení ve vzájemných vztazích podle něj nepřispívá ani skutečnost, že se Tokio připojilo k protiruským sankcím Západu. „Shoda v názorech na globální otázky je velmi daleko,“ prohlásil ruský ministr.

Moskva ale nestaví Tokio před žádné ultimátum, upozornil Lavrov. Zopakoval nicméně ruské stanovisko, že japonské požadavky na návrat zabraných jihokurilských ostrovů jsou v rozporu se závazky, které Japonsko převzalo ratifikací Charty OSN potvrzující nezvratnost výsledků druhé světové války.