Mířila obří utajená zásilka zbraní z KLDR do Egypta? Země to popírá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

KLDR
KLDR
KLDR
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Káhira popřela zprávy amerických médií, podle nichž jí byla určena obří utajená zásilka zbraní z KLDR, které Egypťané po upozornění z USA zachytili loni u svého pobřeží. Káhira je spojencem Washingtonu, jenž prosazuje důsledné dodržování sankcí OSN vůči Severní Koreji.

"Zabavený náklad nebyl určen Egyptu," sdělil v pondělí agentuře AFP mluvčí egyptského ministerstva zahraničí. Podle něj to netvrdí ani interní zpráva OSN, která incident vyšetřovala jako porušení mezinárodních sankcí proti totalitní KLDR.

Americký deník The Washington Post ale v neděli napsal, že adresátem zásilky byl Egypt. List se odvolal na nejmenované americké činitele a západní diplomaty obeznámené se zjištěními OSN.

Podle deníku upozornily Egypt na podezřelou loď americké tajné služby, které tak donutily Káhiru zasáhnout. Zpravodajci USA tvrdili, že plavidlo se pod kambodžskou vlajkou vypravilo ze Severní Koreje a se severokorejskou posádkou.

Loni v srpnu pak egyptští celníci loď zastavili u Suezského průplavu. Vzápětí se ukázalo, že na palubě je ukryto přes 30 000 granátů. Podle později vytvořené zprávy OSN šlo o "největší konfiskaci munice v dějinách sankcí proti KLDR". Zbraně byly následně zničeny pod dohledem OSN.

Americké zdroje listu The Washington Post tvrdí, že incident představoval jednu z řady tajných dohod mezi Káhirou a Pchjongjangem. V jejich důsledku prý americký prezident Donald Trump v srpnu rozhodl, že USA zamítnou Egyptu vojenskou pomoc v hodnotě 95,7 milionu dolarů (2,1 miliardy korun) a další podporu ve výši 195 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) odloží.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny a omezují i vojenské nákupy z KLDR.

V červnu 1996 uvedl americký list The Washington Times, že Egypt od KLDR převzal materiál pro výrobu raket Scud.