Mission Impossible: Obama musí rychle najít řeč s republikány

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: isifa

Budu spolupracovat s lídry republikánů v Kongresu na snížení rozpočtového deficitu, změnách daňových zákonů a reformě imigrační politiky, slíbil nově zvolený prezident Barack Obama ve vítězném projevu. Ve světle uplynulých dvou let, kdy se nedokázal s republikánskou většinou ve Sněmovně reprezentantů dohodnout téměř na ničem, vypadá tento slib jen jako prázdná slova.

I v příštích dvou letech se demokrat Obama bude muset vypořádat s dolní komorou Kongresu ovládanou republikány a se Senátem, kde sice demokraté mají většinu, ale republikáni zase dost sil řadu zákonů zablokovat.

Kongres, ještě ve starém složení, se už do konce roku musí dohodnout na tom, jestli prodlouží daňové úlevy z minulosti a zastaví automatické škrty ve výdajích, aby zabránil nárazovému utažení fiskální politiky o čtyři procenta HDP a recesi v příštím roce. Tu by pocítil silně i svět. Další bitva čeká Obamu a republikány o plán na snižování bilionového deficitu federálního rozpočtu. Ta se odehraje nejspíš už zkraje příštího roku, kdy bude muset Kongres odhlasovat další zvýšení stropu pro vládní zadlužení. Jenže v uplynulých dvou letech republikáni blokovali všechny Obamovy snahy o zvýšení daní a trvali na fiskální konsolidaci pouze prostřednictvím výdajových škrtů. Na tomto rozložení sil se ani po volbách nic nezměnilo. Příští rok tak mohou USA přijít o nejvyšší ratingovou známku od dalších ratingových agentur. Standard & Poor’s Ameriku o tři „áčka“ připravila už loni po nekonečných dohadech o navýšení dluhového stropu.

Poměr sil v KongresuPoměr sil v Kongresu | E15

Soužití prezidenta s opozicí ovládaným Kongresem není v americké historii nijak neobvyklé. Republikánský prezident Ronald Reagan se nemohl opřít o většinu ve Sněmově reprezentantů ani jednou během osmi let vlády. Jenže od té doby se ideologická vyhrocenost obou stran dostala na historické maximum. Schopnost vytvořit koalici pro podporu klíčových zákonů je téměř nulová, varují politologové. Republikáni v minulých dvou letech zamítali i zákony, s jejichž podstatou souhlasili. Příkladem může být hádka o prodloužení daňových úlev. Jejich přístup k prezidentovi naznačil už v roce 2010 vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell: „Naší hlavní prioritou je zabránit Obamovi ve znovuzvolení.“ Poslanec Joe Wilson, který republikánský spor s prezidentem tehdy ještě vyhrotil, když během Obamova projevu o tvorbě pracovních míst vykřikl: „Vy lžete!“, nyní tvrdí, že voliči chtějí, aby i v příštích dvou letech zůstali republikáni tvrdí.

Plány Baracka ObamyPlány Baracka Obamy | E15

Chování republikánů ukazuje i na to, že prezident v jejich táboře ztratil autoritu. Nynější těsné Obamovo vítězství, měřené podílem hlasů voličů, tento postoj patrně jen upevní. „Jediná šance, jak situaci odblokovat, je udělat hned na začátku něco dramatického. Něco, co jasně naznačí, že prezident bude chtít hledat shodu i s republikány,“ naznačuje bývalý senátor David Boren. Takovým gestem by mohlo být sestavení vlády, v níž některé významné posty obsadí republikáni. Pokud Obama v hledání podpory v opozičním táboře neuspěje, odepíše ho nejspíš i vlastní demokratická strana a Amerika zažije promarněné čtyři roky. Ty si ovšem vzhledem k ekonomické situaci nemůže dovolit.