Místo ropy pistácie? Írán hledá záplatu na výpadek exportu

Írán, pistácie

Írán, pistácie Zdroj: profimedia.cz

Pistácie jsou pro Írán hned po ropě největším exportním artiklem. Podle odhadů dosáhly loni příjmy z vývozu zeleného oříšku až miliardy dolarů. To je jen zlomek ze zhruba 130 milionů dolarů, které Írán získává z exportu ropy za jediný den. Jenže tržby z ropy loni kvůli uvaleným sankcím klesly o 45 procent. Pistácie jsou proto v současnosti stále atraktivnějším zdrojem vysychajících příjmů ze zahraničí. V samotném Íránu ale růst cen oříšků vyvolává protesty, píše agentura AP.

Íránci pistácie milují. Patří k nim stejně jako k Američanům hamburgery nebo feta sýr k Řekům. Teď, v době prázdnin kolem perského nového roku, spotřeba oblíbeného zeleného oříšku obvykle ještě vzroste. Jenže místo toho, aby prodejci spokojeně počítali tržby, koukají na hromady neprodaných oříšků. Íránci totiž hromadně bojkotují nákup pistácií kvůli jejich cenám, které v posledních měsících stouply více než dvojnásobně.

„Spotřeba pistácií klesla dramaticky,“ cituje AP obchodníka Mohammada Ahmadiho. Výzva k bojkotu zelených oříšků se šíří na Facebooku a vyjadřuje rostoucí znechucení Íránců ze závratné inflace, která dosahuje až třiceti procent a dotýká se širokého spektra zboží.

Netypická je reakce íránských vládních představitelů na masový bojkot pistácií. Ti se většinou snaží rozčilení obyvatel nad vývojem ekonomiky co nejvíce mírnit. Tentokrát ale naopak bojkot podpořili. Podle AP za tím může být to, že méně doma spotřebovaných pistácií znamená uvolnění zásob pro export. A jakýkoli příjem ze zahraničí jako záplata za výpadek ropných příjmů Íránu obzvláště teď přichází velmi vhod.

Írán je druhým největším exportérem pistácií po Spojených státech. USA zakázaly dovoz oříšků z Íránu v roce 2010. Íránští obchodníci mají ale hlavní odbyt v dalších asijských zemích, Evropě a v arabském regionu. Produkce pistácií v Íránu zaměstnává stovky tisíc lidí.