Mitt Romney má po New Hampshire blíž k nominaci

Mitt Romney

Mitt Romney

Po druhém kole primárek se republikánský souboj o prezidentskou nominaci vyjasňuje. Výsledky hlasování v New Hampshire jsou daleko jednoznačnější a méně překvapivé než ty z Iowy, kde minulý týden Mitt Romney vyhrál o pouhých osm hlasů.

Teď si mohl dovolit nastoupit před své příznivce už půl hodiny po uzavření hlasovacích místností. Se čtyřiceti procenty hlasů s přehledem vyhrál a stal se prvním republikánem od roku 1976, kterému se podařilo vyhrát první dvě kola primárek, považovaná z hlediska účinku na voliče za nejdůležitější z celého závodu.

Druhý v Nové Anglii skončil libertarián Ron Paul s třiadvaceti procenty hlasů, třetí pak zklamaný John Huntsman, který kvůli New Hampshire vynechal první klání v Iowě.

Romneyho vítězství v New Hampshire nepřekvapilo – místní ho dobře znají jako bývalého guvernéra sousedního Massachusetts, ve státě má letní dům a také tam loni oznámil úmysl kandidovat. Ve vítězné řeči na půdě univerzity už myslel na další měření sil: „Prezidentovi došly nápady. Teď mu docházejí výmluvy. A dnes večer žádáme obyvatele Jižní Karolíny, aby se připojili k New Hampshire a postarali se o to, aby mu v roce 2012 došel i čas,“ vzkázal na adresu Baracka Obamy.

Špatnou zprávou jsou výsledky pro Ricka Santoruma, po Iowě těsně druhého. Překvapivé umístění nezopakoval a už se mu to asi ani nepodaří. V Iowě se finančně vyčerpal a na nízkonákladové objíždění mítinků už v rozjetém kolotoči hlasování nebude čas. S deseti procenty hlasů se Santorum dělí o čtvrté místo s Newtem Gingrichem, kterému ubírá hlasy negativní televizní kampaň placená Romneyho příznivci.

Závod se teď přesouvá do Jižní Karolíny a na Floridu, kde jsou preference méně jednoznačné. Z dalších států by se Romneymu mohlo dařit v Nevadě a v Michiganu, kde se bude hlasovat v průběhu února. V prvně jmenovaném státě žije početná mormonská komunita, ve druhém se narodil a jeho otec tam dělal guvernéra. Zásadní pro další vývoj budou výsledky z takzvaného superúterý, v němž se začátkem března bude hlasovat hned v deseti státech.

Prezidentské volby v datech

31. ledna budou jako první z velkých amerických států rozhodovat v republikánských primárkách voliči na Floridě

6. března v takzvaném super úterý budou hlasovat voliči v deseti státech

26. června v Utahu končí republikánské primárky, o kandidátovi může být však rozhodnuto už dříve

27.–30. srpna se v Tampě na Floridě koná celonárodní republikánský sjezd, na němž bude delegáty potvrzen a nominován vítěz primárek

3.–6. září se uskuteční v Charlotte v Severní Karolíně sjezd Demokratické strany, který za obhajobou prezidentského křesla vyšle Baracka Obamu

3.–22. října proběhnou debaty prezidentských kandidátů

6. listopadu se konají prezidentské volby