MMF: Eurozóna je největší obavou světové ekonomiky

euro, MMF

euro, MMF Zdroj: profimedia.cz

Eurozóna je zdaleka největším problémem, s nímž se teď světoví činitelé potýkají. Uvedl to ve své zprávě Mezinárodní měnový fond. MMF bez obalu uvedl, že krize už ohrožuje celou eurozónu a také některé menší státy, které s ní bezprostředně sousedí. Dopady evropských problémů jsou ale cítit i ve zbytku světa a těžce mohou dopadnout i na nejchudší země. MMF dodává, že eurozóna zatím neudělala dost pro to, aby dalšímu šíření krize zabránila.

MMF se ve zprávě snaží popsat postup dluhové krize a také provázanost hospodářské politiky mezi pěti zeměmi, které jsou považovány za klíčové z hlediska globální ekonomiky. Jsou to Spojené státy, Čína, Japonsko, Velká Británie a eurozóna jako celek. Fond zkoumal, jak se tyto oblasti ovlivňují navzájem a jaký vliv mají na zbytek světa.

Fond dospěl k tomu, že dění v eurozóně v současnosti nejvíc ohrožuje světovou ekonomiku a evropští představitelé nedělají dost, aby tomu zabránili. Vyzval proto státy eurozóny, aby se k řešení krize postavily úplně jinak než dosud.

„Navzdory pokroku, jehož se dosáhlo s ohledem na problémy, zde převládá názor, že se neudělalo dost, aby se zastavilo šíření finančního stresu a snížila se interaktivita mezi fiskální politikou, hospodářským růstem a bankami,“ stojí ve zprávě MMF.

Prohloubení krize by znamenalo problémy v rozvojovém světě

MMF pro vypracování zprávy kontaktoval zástupce 35 zemí, mezi nimi i pár těch, které patří mezi mladé trhy, takzvané emerging markets. Sondoval i v České republice, Brazílii, Indii, Jihoafrické republice, Turecku, Rusku, Jižní Koreji, Polsku, Mexiku a Saúdské Arábii.

Měnový fond nasimuloval i nejhorší možný scénář, který by mohl eurozónu potkat. V takovém případě by se mohl hrubý domácí produkt eurozóny kvůli dalším potížím snížit až o pět procentních bodů, pokud politici nezačnou jednat a krize se ještě zhorší.

Pokud by se krize v eurozóně prohloubila, dopady na nejchudší země světa by podle odhadu MMF byly v jednotlivých zemích různé. Někde by se situace zhoršila jen mírně, jinde naopak velmi výrazně. Potřeba vnějšího financování by se ale pro tyto země do konce příštího roku patrně zvýšila o zhruba 27 miliard dolarů (asi 561 miliard korun).

Problémy jsou i v USA nebo Číně

MMF ale také poznamenal, že eurozóna není jedinou globální obavou. Světovou ekonomikou by mohly nepříjemně zahýbat i případné problémy Spojených států. Těm hrozí, že se na přelomu roku zřítí z “fiskálního útesu“. Tak se označuje automatické zpřísnění rozpočtové politiky, které začne příští rok platit, pokud se demokraté a republikáni nedohodnou na jiném řešení.

V USA by při spuštění automatického mechanismu naráz skončily dočasné daňové úlevy, zároveň by se seškrtali různé dávky. Rozpočtový deficit by se sice výrazně snížil, ekonomiku USA by to ale podle všeho poslalo do recese. To by se samozřejmě negativně projevilo i na vývoji ekonomiky v dalších zemích.

V Číně se MMF bojí zpomalení investic. To by mělo výrazný vliv i na další asijské dodavatelské země, pocítilo by ho i Japonsko a Německo. Samotné Japonsko pak ohrožuje vysoký veřejný dluh.