MMF půjčí Ukrajině 17,5 miliardy dolarů. Výměnou za reformy

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Mezinárodní měnový fond uzavřel s Ukrajinou předběžnou dohodu o nové finanční pomoci v rozsahu 17,5 miliardy dolarů (427 miliard korun) výměnou za hluboké reformy. Kyjev dostane v rámci celého podpůrného balíku od fondu, Evropské unie a dalších zemí celkově kolem 40 miliard dolarů, oznámila šéfka MMF Christine Lagardeová.

Doplnila, že se jedná o čtyřletý program, tedy delší než dosavadní dvouletý. Výkonné radě fondu jej navrhne ke schválení nejspíš ještě do konce tohoto měsíce, řekla Lagardeová novinářům v Bruselu.

„Je to ambiciózní program a není bez rizika,“ podotkla. Věří prý, že kombinace navrženého makroekonomického rámce a reforem, o nichž jsou si kyjevské úřady jisté, že je mohou uskutečnit, umožní programu uspět. „Jedno z rizik, které ohrožují možný úspěch tohoto programu, je samozřejmě geopolitické povahy,“ poznamenala k diplomatickým snahám vyřešit konflikt na východě Ukrajiny.

Ukrajinská strana nyní podle ní dává jasně najevo své odhodlání a vůli k reformám. Lagardeová připomněla, že Kyjev drží pevnou fiskální disciplínu, například s loňským schodkem ve výši jen 4,6 procenta hrubého domácího produktu proti původnímu cíli 5,8 procenta.

Jaceňuk by chtěl vidět růst už příští rok

Odhodlanost Kyjeva k reformám potvrdil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podpůrný balík podle něj předpokládá „velmi obtížné“ reformy v boji proti korupci, v energetickém sektoru a v omezení státních výdajů a rozsahu byrokracie. Dodal, že pokud budou reformy úspěšné a „ruskou agresi“ se podaří zastavit, mohla by ukrajinská ekonomika obnovit růst již v příštím roce.

Vláda v Kyjevě také - na rozdíl od veškerých předchozích diskusí - souhlasila s flexibilním směnným kurzem. „Tabu, které bylo také úspěšně zrušeno, jsou ceny energií,“ připomněla Lagardeová. Domácnosti tak například za plyn nyní platí asi 56 procent jeho dovozní ceny. Na přibližně tržní úroveň by se ceny prý měly dostat v dalších dvou letech. To má výrazně omezit vládní výdaje, kabinet ovšem zároveň pracuje také na „sociální síti“ pro ty, kteří budou potřebovat pomoc.

„Začínají řešit otázku korupce a praní špinavých peněz a budou pokračovat,“ poznamenala také Lagardeová, Kyjev bude dál pokračovat v justiční reformě. Velmi potřebná je také reforma bankovního systému, státem vlastněných firem a střednědobě ukrajinského energetického sektoru.

Pomoci má i Světová banka

MMF navíc není jediná organizace, která chce Ukrajinu podpořit. Zemi podporují jak další státy, tak mezinárodní instituce. Světová banka (SB) tak dnes několik hodin po vyjádření Lagardeové oznámila, že v tomto roce poskytne Ukrajině až dvě miliardy dolarů (48,5 miliardy korun) prostřednictvím různých finančních nástrojů. Podpora se má soustředit především na pomoc chudým, boj proti korupci a podporu reforem, především v plynárenském sektoru a v bankovnictví.

Finanční prostředky budou součástí širšího balíku podpory od mezinárodního společenství, sdělila SB, jež podle svého oznámení úzce spolupracuje s MMF.

„Je nezbytné, aby Ukrajina urychleně uskutečnila všeobecné reformy,“ sdělil v prohlášení prezident SB Jim Yong Kim. Podle Lagardeové Kyjev brzy zahájí diskuse s věřiteli o řešení svého dluhu. Šéfka MMF ale dnes v Bruselu neodpověděla jednoznačně na otázku, zda se na pomoci Ukrajině, kterou zmiňuje, má podílet také Rusko.