MMF: Rizika ohrožující světovou finančí stabilitu posilují

Sídlo MMF ve Washingtonu

Sídlo MMF ve Washingtonu Zdroj: CTK

Světové finanční trhy se po chaotických výkyvech z počátku tohoto roku uklidnily, pro zajištění globální finanční stability je toho ale nutné udělat víc. Ve své pravidelné pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zdůvodňuje to zpomalením hospodářského růstu, nízkými cenami komodit a také obavami o další vývoj čínské ekonomiky.

MMF upozornil, že rizika pro finanční systém od předchozí, říjnové zprávy vzrostla. Turbulence na finančních trzích se mohou snadno opakovat a dokonce ještě zesílit, pokud nebudou přijata opatření na zlepšení finanční situace bank, zejména v Číně a v Evropě.

Za důležité pro posílení ekonomického růstu měnový fond označil politiku negativních úrokových sazeb spolu s nákupy dluhopisů. Názor fondu je tak v rozporu s názorem německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který naopak kritizuje politiku negativních úrokových sazeb Evropské centrální banky, protože podle něj způsobuje problémy německým bankám a střadatelům.

MMF ve zprávě uvádí, že přestože negativní úrokové sazby snižují ziskové marže bank, v konečném důsledku mají banky z tohoto opatření prospěch díky silnějšímu ekonomickému růstu a snížení některých nákladů.

Kolísání posiluje vývoj v Číně

Obavy ze zpomalení růstu v Číně a přechod k ekonomice založené na spotřebě přispěly podle MMF k zažehnutí posledních turbulencí na finančních trzích. Problematický čínský státní sektor pak přetěžuje rozvahy bank. Bankovní úvěry firmám, které jsou teoreticky rizikové, by podle odhadu MMF mohly způsobit bankám ztráty ve výši zhruba sedmi procent hrubého domácího produktu Číny.

Zpráva o finanční stabilitě doplňuje úterní nepříznivou zprávu o světovém ekonomickém výhledu, ve které MMF snížil výhled růstu globální ekonomiky počtvrté za poslední rok.