MMF varuje Afriku před rostoucím zadlužením

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval africké státy, které ve velkém vydávají dolarové vládní dluhopisy, že by své národní ekonomiky mohly snadno přetížit příliš velkým zadlužením. To by mohlo potopit nejlepší ekonomické období černého kontinentu minimálně na jednu generaci.

Varování přichází v době, kdy se kontinent těší ekonomickému růstu, čemuž někteří nadšenci začali říkat „africké povstání“.

Současné dění je v ostrém kontrastu s 80. a 90. lety minulého století, kdy se Afrikou šířila rostoucí chudoba. Christine Lagarde, šéfka MMF, africkým ministrům financí na schůzce v Mozambiku řekla, že ekonomický růst na kontinentu zdárně odstartoval, což umožnilo více než tuctu afrických zemí získat vůbec poprvé v historii financování na veřejném dluhopisovém trhu.

„Vlády by měly být pozorné a nenaložit svých zemím příliš velké dluhy,“ varovala Christine Lagarde v rozhovoru pro deník Financial Times. V loňském roce země zažily premiéru na kapitálových trzích země jako Gabon nebo Rwanda. To také přispělo k tomu, že africké země na dluhopisovém trhu v roce 2013 získaly 11 miliard dolarů. O rok dříve to bylo jen šest miliard a v roce 2000 necelá miliarda dolarů.

Země subsaharské Afriky v posledních pěti letech těžily především z toho, že investoři hledali vyšší zhodnocení pro své peníze, když centrální banky vyspělých zemí snížily úrokové sazby až na nulu. Vydávání dluhopisů jak na běžícím páse zvyšuje zadlužení afrických vlád v poměru k HDP. To by letos podle MMF mělo dosáhnout v průměru na celý kontinent 35 procent. To je navzdory růstu stále podstatně méně než je zadlužení evropských a řady asijských vlád.

Investoři mají obavy

MMF také varoval, že investoři začínají požadovat za africké vládní dluhopisy vyšší výnosy, což je první signál rostoucí obavy z narůstajících schodků státních rozpočtů zemí černého kontinentu. Když letos Zambie vydávala desetileté dolarové dluhopisy za miliardu dolarů, musela investorům nabídnout výnos 8,6 procenta, při jejím debutu v roce 2012 to bylo jen 5,6 procenta.

Právě v té době hořela v Evropě dluhopisová krize a investoři hledali jiné příležitosti, dluhopisová krize v Evropě je ale nyní pod kontrolou díky závazkům Evropské centrální banky v případě potřeby nakupovat dluhopisy zemí jejichž výnosy by začaly růst za únosnou mez.

MMF afrických zemím letos v průměru předpovídá schodek státních rozpočtů ve výši 3,3 procenta HDP. Ještě v roce 2004 se země těšily přebytku ve výši 2,5 procenta. Ekonomický růst by podle MMF měl ale i letos zrychlit, a to na 5,4 z loňských 4,9 procenta.