MMF zhoršil výhled globální ekonomiky, eurozónu srazil do recese

MMF

MMF Zdroj: profimedia.cz

Kvůli dluhové krizi zažije letos eurozóna ekonomický pokles a další prohloubení krize může dovést celou globální ekonomiku do recese. Varoval před tím Mezinárodní měnový fond v dnešním novém výhledu světové ekonomiky. Odhad celosvětového růstu fond kvůli poklesu v Evropě zhoršil na 3,3 procenta ze zářijové prognózy čtyřprocentního vzestupu.

Nejcitelnější je revize prognózy směrem dolu u eurozóny. Navzdory optimistickým finančním trhům a lepších lednových ekonomických dat, MMF očekává, že eskalace dluhové krize eurozóny z loňského podzimu letos povede k propadu hospodářství zemí platících eurem o půl procenta. MMF se přiklonil k názoru Světové banky, že rozpad eurozóny by vedl k další globální recesi srovnatelnou s tou, která následovala po pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. „Hrozí, že již tak slabé oživení světové ekonomiky se zastaví. Svět by se v případě zhoršení krize v Evropě mohl zřítit do recese,“ řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci k novému výhledu hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard.

Ekonomický růst se ale podle MMF zpomalí i na rozvíjejících se trzích, které platí za nový motor světové expanze. Nová prognóza MMF pro letošní rok ponechala beze změny tempo růstu pouze v případě ekonomiky Spojených států. V příštím roce však podle MMF poroste největší ekonomika světa o 2,2 procenta namísto 2,5 procenta.

Růst HDP ve vybraných zemích světa(v procentech):

MMFMMF* prognóza MMF, v závorkách předchozí odhad ze září 2011

MMF v nové prognóze zásadně otočil v případě Itálie a Španělska, kolem kterých se v poslední době točí velká rizika. Obě tyto země podle MMF čekají dva roky hospodářského poklesu, i když ještě v září jim fond předpovídal ekonomický růst. Itálii podle aktualizované prognózy čeká letos propad o 2,2 procenta a Španělsko o 1,7 procenta.

Světový hospodářský růst tak nadále potáhnou především země jihovýchodní Asie, především Čína. Té sice MMF rovněž snížil očekávaný růst, ve srovnání s jinými zeměmi ale pouze nepatrně. Region střední a východní Evropy by měl růst 1,1procentním tempem, aby napřesrok opět zrychlil na 2,4 procenta. Zářijová prognóza přitom ještě slibovala růst o 2,6 procenta, respektive 3,5 procenta.