MMF zhoršil výhled světové ekonomiky, poroste o 3,4 procenta

Továrna Airbusu v britském Broughtonu

Továrna Airbusu v britském Broughtonu Zdroj: Airbus

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil odhad letošního růstu globální ekonomiky na 3,4 procenta, zatímco dosud počítal s růstem 3,6 procenta. Důvodem je výrazně slabší obchodní výměna s Čínou a nižší ceny komodit, které mají nepříznivé dopady na některé mladé tržní ekonomiky v čele s Brazílií. Odhad růstu čínské ekonomiky fond ale ponechal beze změny na 6,3 procenta.

Hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld řekl, že reakce finančních trhů na zpomalování hospodářského růstu v Číně a na pokles cen ropy je možná přehnaná.

Odhad růstu světové ekonomiky na příští rok MMF proti své říjnové prognóze snížil rovněž o 0,2 procentního bodu, a to na 3,6 procenta. MMF varoval před hrozbou dalšího posilování amerického dolaru, obnovené averze investorů vůči riziku a eskalace geopolitického napětí.

„Rizika jsou nyní nakloněna směrem k rozvíjejícím se ekonomikám,“ uvedl fond. „Vyspělé ekonomiky čeká mírné zotavení, rozvíjející se ekonomiky ale čelí nové realitě slabšího růstu,“ dodal.

Odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny MMF zlepšil o 0,1 procentního bodu na 1,7 procenta. Toto tempo by si podle fondu měla eurozóna udržet i v příštím roce. Ve Spojených státech počítá fond v letošním i příštím roce s růstem 2,6 procenta. To představuje zhoršení z dříve předpokládaných 2,8 procenta.

Eurozóna si mírně polepší

Fond nadále očekává, že hospodářský růst v Číně letos zpomalí na 6,3 procenta a napřesrok až na šest procent. Loni se hrubý domácí produkt Číny podle dnešního sdělení tamního statistického úřadu zvýšil o 6,9 procenta. To je nejpomalejší tempo za posledních 25 let, vzhledem ke strukturálním změnám čínské ekonomiky je to však očekávaný výsledek.

MMF zveřejnil nový výhled v době, kdy světové finanční trhy procházejí turbulencemi v důsledku obav ohledně čínské ekonomiky a poklesu cen ropy. „V Číně nepozorujeme žádnou velkou změnu základních ekonomických faktorů ve srovnání se situací před šesti měsíci,“ upozornil dnes Obstfeld.

Pokles cen ropy podle Obstfelda sice vytváří tlak na těžaře, má však příznivý vliv na spotřebitelské výdaje. Například v eurozóně tak soukromá spotřeba podporovaná levnou ropu a nízkými úrokovými sazbami kompenzuje zhoršující se výsledky zahraničního obchodu, uvedl MMF.

Měnový fond dnes zlepšil odhady letošního hospodářského růstu pro Německo a Španělsko a potvrdil výhled pro Británii a Itálii. Mírně naopak zhoršil prognózu pro Francii.

MMF také předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o jedno procento po loňském propadu o 3,7 procenta. Zhoršil tak svou říjnovou prognózu, podle které se letos měl hrubý domácí produkt Ruska snížit o 0,6 procenta. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit jedno procento.