Mocní za oponou. Kdo rozhodne o budoucnosti Evropy?

EU

EU

Státníci, kteří se sjeli ve čtvrtek večer do Bruselu, vystupují jako sólisté. Jejich krokům však udávají tón lidé, kteří se objeví před kamerami jen zřídka – jde o poradce a důvěrníky, bez jejichž práce by byla vystoupení a prohlášení nadřízených sotva myslitelná. Natož v časech, kdy se rozhoduje o budoucnosti projektu společné měny.

Profily klíčových „našeptávačů“ připravili redaktoři deníku Die Welt, kteří se vypravili – stejně jako desítky jejich kolegů z celého světa -, na klíčovou vrcholnou schůzku do bruselského paláce Justus Lipsius.

Jörg Asmussen: Šerpa Angely Merkelové

Původně neměl rodák z Flensburgu touto dobou v belgické metropoli vůbec být. Dosavadní finanční tajemník šéfa rezortu Wolfganga Schäubla přechází k Novému roku do Evropské centrální banky, jenže jeho přítomnost si vynutily povinnosti vyjednavač-šerpy Angely Merkelové ve skupině G 20 a jejího protikrizového rádce. Sám říká, že naposledy.

Joerg AsmussenJoerg Asmussen

Asmussen má u kancléřky pozici, již dříve zaujímal dnešní prezident Bundesbank Jens Weidmann. Vedl pro ni předběžná jednání v Cannes, v Bruselu a jinde, kde se právě scházel svět kvůli euru. Jaký žádný jiný Němec z vládních kruhů má ve světě skvělé kontakty, s ministrem financí USA Timothy Geithnerem ho pojí téměř přátelské pouto. Osobně zná prvního muže ECB Maria Draghiho. Merkelová prý lituje, že o tuto oporu záhy přijde.

Frans van Daele: Stínový muž unijní byrokracie

Frans van DaeleFrans van Daele

V Bruselu mu říkají „princ temnoty,“ nejspíš proto, že je Belgičan původem z Holandska na veřejnosti neviditelný. Ovšem zdání klame, vždy je v centru dění, upozorňují znalci poměrů. V roli hlavního stratéga stálého předsedy Rady EU Hermana Van Rompuy bude mít důležité slovo i tentokrát.

Je úlohou je stálé spojení se všemi šéfporadci hlav států a vlád jedenadvacítky, domlouvá kompromisy, hasí požáry a ve finále sepise dokumenty, které přistanou coby podklady do diskuse na stolech hlavních aktérů setkání na nejvyšší úrovni. Jejich závěry pak stejná skupina sesbírá, ale vyhrazuje si právo kontroly nad celým procesem.

Dělá to zřejmě dobře, dokládá velký respekt, jemuž se vystudovaný filozof a někdejší belgický velvyslanec při NATO a EU těší napříč členskými státy.

Xavier Musca: Sarkozyho kamarád ze studií

Xavier MuscaXavier Musca

Na konci června hledal francouzský prezident nového ministra financí. Ve hře byli dva adepti: François Baroin a Bruno Le Maire. „Je to vlastně jedno,“ svěřil se Sarkozy jednomu ze svých důvěrníků. „Jde hlavně o to, vybrat mluvčího pro Xaviera,“ dodal prezident.

Nynější státní tajemník Elysejského paláce je sice v úřadě teprve od letošního února, ale chod francouzské finanční politiky určuje absolvent elitních škol Sciences Po a ENA už dvacet let. Diskrétní padesátník se zná se Sarkozym už od studií, pochází ze stejné korsické vesnice jako prezidentova první žena a jako jeden z málo si s hlavou státu tyká.

Jeho rukopis nese už Maastrichtská smlouva, za časů Sarkozyho v čele finančního rezortu mu vedl kabinet. „Korsický Trichet,“ říká se mu v narážce pro jeho trvání na rozpočtové disciplíně. Byl to on, kdo přiměl prezidenta, aby se orientoval na „německý model.“ A Muscův přínos je pro Sarkozyho i osobní. „Jeho přítomnost Merkelovou uklidňuje.“

Catherine Day: Barrosova pravá ruka

Catherine DayCatherine Day

Její pracovní den trvá zpravidla od sedmi od rána do desíti do večera. I to je důvod, proč si vysloužila přezdívku Catherien Day and Night. Jako generální tajemnice Evropské komise řídí 35 tisíc osob, k Barrosovi má kdykoli otevřené dveře. On je ta, kdo říká, kam až může unijní exekutiva z pozice strážce smluv o EU na summitu zajít. Zapojila se, jakožto promovaná ekonomika, rovněž do konceptu záchranného eurovalu.

Liberální Irka je jak obávaná pro své detailní znalosti, tak uznávaná pro férový přístup. „Práce je ejím životem,“ shoduje se okolí. Odpočívá jen jednou v roce, tři týdny v srpnu ve svém domě v Provence.

Od našeho zpravodaje