Moderní taxislužby včetně Uberu dostaly v Číně zelenou

Uber

Uber Zdroj: Stepan Bruner, E15

Čína oficiálně povolila na celostátní úrovni moderní aplikace pro sdílenou jízdu, které slouží jako alternativa k tradičním poskytovatelům taxislužeb. Rychle rostoucí americký start-up Uber tak poprvé získá možnost legálně podnikat na celém čínském trhu, který teď ovládá jeho čínský rival Didi Chuxing. Obě firmy tam svádějí agresivní konkurenční boj.

Alternativní provozovatelé taxislužeb dosud v Číně působili v „šedé zóně,“ upozorňuje list Financial Times. Nyní se ale Čína stane největším světovým trhem pro on-line rezervaci automobilů, prohlásil na tiskové konferenci v Pekingu čínský náměstek ministra dopravy. Nová legislativní pravidla podle něj vyjasňují zákonnost poskytování služeb Uber. Tato pravidla nabudou účinnosti od 1. listopadu, upřesnil web deníku The New York Times.

Snahou vlády v Pekingu je „podpořit sdílenou ekonomiku, omezit dopravní zácpy ve městech a snížit znečištění ovzduší,“ řekl podle agentury AFP náměstek čínského ministra dopravy. Společnost Uber již rozhodnutí Pekingu uvítala. Také čínská Didi Chuxing označila oznámený krok za „přelomový“.

Dřívější postoj Pekingu ke službě Uber nebyl jednoznačný, protože nová služba ohrožuje tradiční taxikáře, jejichž činnost je zdrojem příjmu pro místní úřady. Čínští taxikáři také v minulosti proti Uberu demonstrovali a služba byla v některých městech zakázána.

Uber funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

V některých zemích ale ke službě Uber stále přistupují zdrženlivě až represivně. Například maďarský parlament letos v červnu schválil návrh usnesení, podle kterého budou moci úřady až na rok zablokovat aplikace a internetové stránky společností jako je právě Uber. Firma již oznámila, že v maďarském hlavním městě ukončí činnost.