Mogherinová: Země s trestem smrti nemůže být členem EU

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Žádná země se nemůže stát členem Evropské unie, pokud má ve svém právním řádu trest smrti. Novinářům to dnes řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Dopoledne se v Bruselu shodli ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se svým americkým kolegou Johnem Kerrym, že Turecko musí po nedávné porážce puče udržet právní stát a vysokou úroveň demokracie.

Turecko je dlouholetým kandidátem na členství v unii. Rozhovory o přistoupení se zintenzivnily po jarní dohodě mezi EU a Ankarou, která přispěla k uzavření balkánské migrační trasy. V reakci na nedávný puč ale turecké úřady zahájily rozsáhlé zatýkání a v zemi se začalo mluvit právě o možnosti obnovit trest smrti.

„Ráda bych to řekla zcela jasně… Žádná země se nemůže stát členem EU, pokud zavede trest smrti, to je zcela jasné z našeho společného práva,“ prohlásila Mogheriniová na tiskové konferenci s Kerrym. Podotkla také, že volání EU a USA po udržení demokratických institucí se týká také parlamentu.

Šéfka diplomacie EU také připomněla, že Turecko je členem Rady Evropy a jako takové je vázáno Evropskou úmluvou o lidských právech, která je ohledně trestu smrti také zcela jednoznačná.

Mogheriniová navíc upozornila, že evropská a americká podpora legitimních tureckých institucí proti pokusu o ozbrojený převrat, „není výmluvou“ k tomu, aby se země vzdálila právnímu státu a ochraně lidských práv. Je to podle ní zásadní především pro Turecko samotné a jeho obyvatele.

Americký ministr Kerry připomněl, že také NATO, jehož je Turecko členem, má své požadavky týkající se demokracie. „NATO bude samozřejmě velmi pečlivě sledovat, co se děje. A já doufám, že Turecko se posune směrem, o kterém oni sami mnohokrát říkali, že je základem jejich státu,“ prohlásil šéf americké diplomacie.

Masovému zatýkání po puči v řadách armády a justice se dnes při příchodu na jednání v Bruselu podivili někteří ministři zahraničí zemí EU. Eurokomisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn dokonce poznamenal, že seznamy osob k zatýkání byly zřejmě připraveny už před samotným pučem v noci z pátku na sobotu.

Poslední poprava v Česku proběhla před 30 lety. Na šibenici skončil vrah vlastní rodiny. Více zde >>>