Moody's snížila rating Ruska do spekulativního pásma

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku Ba1, tedy do spekulativního pásma. Rozhodnutí zdůvodnila nepříznivými dopady ukrajinské krize, poklesu cen ropy a oslabení ruského rublu. Podle ruského ministra financí Antona Siluanova jde o politiku.

Výhled ratingu navíc zůstává negativní, což signalizuje, že Moody's by mohla v budoucnu přikročit k jeho dalšímu zhoršení. „Očekává se, že Rusko v roce 2015 zažije hlubokou recesi následovanou dalším poklesem v roce 2016,“ uvedla Moody's.

Ruský ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že rozhodnutí Moody's je založeno na „faktorech politického charakteru“ a na „nerealistických“ prognózách. Dodal, že zhoršení ratingu nebude mít výraznější vliv na kapitálové trhy.

Ke snížení ruského ratingu do spekulativního pásma koncem ledna přikročila rovněž agentura Standard & Poor's. Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopávají sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy.

Medveděv: Rusko musí kvůli krizi změnit letošní rozpočet
Stav ruského hospodářství vyžaduje přijmout „složitá rozhodnutí“ včetně úpravy mnoha kapitol letošního rozpočtu. Na schůzi ruské vlády to v Moskvě prohlásil její předseda Dmitrij Medveděv. Úpravy rozpočtu je podle něj třeba provést bez populismu a prosazování resortních zájmů.
„Změny se mohou dotknout velkého objemu ukazatelů,“ upozornil premiér. „Musíme přijmout celou řadu poměrně složitých rozhodnutí ohledně tlaku na rozpočet a schválit tyto změny v parlamentu. Přitom nelze vycházet z úzkých resortních zájmů a populistických cílů,“ konstatoval.
„Po návratu Krymu, který podpořila celá naše země i obě parlamentní komory, následoval bezpříkladný vnější politický tlak a následná hospodářská situace. To vše pochopitelně ovlivnilo naší ekonomiku. Teď stojíme před nutností složitých rozhodnutí včetně rozpočtových úprav,“ citovala předsedu ruské vlády agentura TASS.