Moralesovo letadlo neplánovaně přistálo ve Vídni. Kvůli Snowdenovi

Prezident Bolívie Evo Morales.

Prezident Bolívie Evo Morales. Zdroj: profimedia.cz

Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralese muselo přistát ve Vídni. Francie a Portugalsko Moralesovu letounu zrušily povolení k přeletu nad svými územími. Na palubě se totiž měl skrývat bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. Podezření se však nepotvrdila.

Později, po rakouském ujištění, že se uprchlík v letadle nenachází, Paříž a Lisabon vydaly souhlas s přeletem. Morales, který byl nucen strávit noc ve vídeňském hotelu, měl z rakouské metropole podle agentury AFP odletět dnes ráno. Bolivijský viceprezident Alvaro Garcia uvedl, že Moralese „unesl imperialismus“.

„Řekli nám, že jde technické problémy, později jsme ale z vysvětlení některých činitelů zjistili, že se objevila nepodložená podezření o přítomnosti pana Snowdena v letadle,“ uvedl ministr Choquehuanca. „Nevíme, kdo si takovou lež vymyslel,“ řekl. Dodal, že Paříž a Lisabon budou muset své počínání vysvětlit, protože jejich rozhodnutí „ohrozilo prezidentův život“.

Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Alexander Schallenberg agentuře AP potvrdil, že Snowden s Moralesem na palubě letadle nebyl.

Francie už přelet Moralesova letadla nad svým územím povolila, oznámil bolivijský ministr obrany Ruben Saavedra. Nad ránem doplnil, že souhlas s přeletem vyjádřilo i Portugalsko.

Ministr se domnívá, že za rozhodnutím evropských zemí může být Washington. „Máme podezření, že je (obě evropské vlády) využila cizí mocnost, v tomto případě Spojené státy, jako prostředku k zastrašení bolivijského státu a prezidenta Moralese,“ řekl Saavedra.

Morales byl v Moskvě na zasedání velkých vývozců plynu, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V rozhovoru pro ruskou televizi Morales řekl, že Bolívie je ochotna uvažovat o tom, že Snowdenovi poskytne azyl.

Snowden nadále zůstává v tranzitu na moskevském letišti Šeremeťjevo a v úterý zrušil svou žádost o udělení azylu v Rusku, když se dozvěděl o Putinově podmínce, podle níž by musel ukončit „protiamerickou činnost“. Uprchlík, kterého v USA stíhají za prozrazení tajných informací, mezitím požádal o azyl dvě desítky dalších zemí.

Z oslovených zemí jej zatím výslovně odmítly Brazílie, Finsko, Německo, Indie a Polsko. Úřady Ekvádoru, Islandu, Norska, Rakouska, Španělska a Švýcarska oznámily, že žádost o udělení azylu musí Snowden podat na jejich území, což je v jeho momentální situaci nemožné. Venezuelský prezident Nicolás Maduro opakovaně ujistil, že jeho země je ochotna Snowdena přijmout.

Spojené státy jsou podle mluvčí americké diplomacie Jennifer Psakiové v kontaktu se zeměmi, které by mohly posloužit uprchlíkovi k tranzitu či jako konečná destinace, a doufají, že jim Snowdena vydají. „Samozřejmě je to zjevně člověk, kterého bychom chtěli vidět zpátky v USA. A máme velkou naději, že se tak stane,“ ujistila. Americký prezident Barack Obama varoval, že udělení azylu Snowdenovi by vedlo k vážným důsledkům.