Moskva: S pádem Debalceve se dalo počítat, k porušení minské dohody nedošlo

Separatisté u města Debalceve

Separatisté u města Debalceve Zdroj: ctk

Šéfové ukrajinské, ruské, německé a francouzské diplomacie na schůzce v Paříži vyzvali k striktnímu plnění mírových dohod z Minska, které mají vést k urovnání konfliktu mezi proruskými separatisty a vládními silami na východě Ukrajiny. Sporným bodem bylo dobytí města Debalcave, s jehož pádem se podle Moskvy a separatistů dalo počítat.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin si postěžoval, že se nepodařilo dospět k shodnému názoru na to, že separatisté již po vyhlášení příměří dobyli důležitý železniční uzel Debalceve, který nakonec vyklidily ukrajinské jednotky.

Podle Kyjeva šlo o porušení dohod, zatímco podle separatistů a Moskvy se s pádem Debalceve dalo předem počítat, protože obklíčené ukrajinské jednotky byly prý v beznadějném postavení. Kyjev rovněž tvrdí, že kvůli neustávajícím útokům separatistů a ostřelování nemůže zahájit stahování těžkých zbraní z frontové linie.

Klimkin po schůzce novinářům řekl, že proruští ozbrojenci se nyní snaží rozšířit svou kontrolu nad územím východně od strategického přístavu Mariupolu. „Jsme krajně znepokojení nedávnými útoky na předměstí Mariupolu a na další obce v okolí. Obáváme se, že (vzbouřenci) do oblasti přesunuli své síly z Debalceve,“ řekl ukrajinský ministr.

Agentura AP oznámila stahování těžké povstalecké techniky z Doněcku, odkud se do vzdálenosti asi 15 kilometrů od fronty přesunula kolona houfnic. Vedení mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale odmítlo informaci potvrdit s tím, že teprve očekává hlášení svých pozorovatelů z terénu.

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera rozděluje obě znepřátelené strany pořád ještě „totální nedůvěra“. Přesto se objevují známky toho, že obě strany mají vůli odsunout z linie fronty těžkou výzbroj. Prakticky by se tak mělo stát během příštích několika dnů, řekl Steinmeier.

Kerry: Rusko o svém chování na Ukrajině lže světu do očí
Rusko lže světu do očí o svém chování na Ukrajině a rozpoutalo propagandistické cvičení nebývalé od nejhorších dob studené války. Při rozpravě v americkém Senátu to dnes prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Na dotaz, zda podporuje odeslání zbraní na Ukrajinu, americký ministr neodpověděl.
Rusko „lže do očí mně a mnoha jiným při mnoha různých příležitostech,“ prohlásil Kerry. Moskva opakovaně „překrucuje skutečnost či lže“ o svých operacích na východě Ukrajiny. „Rozpoutali největší propagandistické cvičení, jaké jsme viděli od nejhorších let studené války,“ zdůraznil americký ministr. Rusko se podle něj pustilo do nové hry mezi Východem a Západem a „hraje vabank“, což Spojené státy považují za zbytečné a nebezpečné.
Rusko důrazně odmítá obvinění z podpory východoukrajinských separatistů a popírá, že by vzbouřence zásobovalo zbraněmi a bojovníky z řad ruské armády. Prezident Vladimir Putin v jenom ze svých nedávných projevů konstatoval, že na Ukrajině proti vládnímu vojsku nebojují Rusové, ale „donbaští traktoristé a horníci“.
I ruská média ale stále častěji informují o verbování ruských dobrovolníků pro bojové operace v Donbasu, jemuž ruské úřady přinejmenším nebrání. Podle zprávy moskevského listu Kommersant z minulého týdne vysílají bojovníky na donbaskou frontu i pravidelné jednotky ruské armády.
Kerry odmítl odpovědět na dotaz, jaký má názor na případné vojenské dodávky Kyjevu. Senátorům řekl, že o této otázce se diskutuje v americké vládě i v Kongresu.
Britský premiér David Cameron varoval, že pokud nebude Rusko na Ukrajině zastaveno, čeká destabilizace i Moldavsko a pobaltské státy. V parlamentu oznámil, že Spojené království v březnu vyšle na Ukrajinu vojenské specialisty, kteří budou pomáhat při výcviku ukrajinských vojáků. Británie rovněž bude Kyjevu dodávat „taktické zpravodajské informace“, nabízet vojenské poradenství a pomáhat při reformě armádní logistiky a zdravotní péče.

Ministři se shodli na potřebě posílit monitorovací tým Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), který na Ukrajině sleduje dodržování příměří. Mandát pozorovatelů OBSE by podle účastníků schůzky měl být prodloužen o další rok, zlepšit by se mělo jejich materiální vybavení i financování celé mise..

Vznikne nový orgán, který bude dohlížet na dodržování příměří

Podle agentury Interfax se v Donbasu bojující strany dohodly na vytvoření nového orgánu, který by měl plnění minských mírových dohod sledovat. Vytvořena má být Společná kontrolní komise, jejímiž členy se podle stálého ruského představitele při OBSE Andreje Kelina stanou kromě evropských kontrolorů i pozorovatelé z Ukrajiny a obou povstaleckých „lidových republik“.

Na východě Ukrajiny tak půjde o fakticky již třetí orgán, který má na klid zbraní dohlížet. Kromě pozorovatelské mise OBSE v Donbasu působí ještě takzvané Společné středisko pro kontrolu a koordinaci, jehož členy jsou i vysocí důstojníci ruské a ukrajinské armády. Kyjev navíc navrhl, aby dodržování příměří v Doněcké a Luhanské oblasti sledovala navíc i mírová mise OSN nebo policejní sbor Evropské unie.

Radek Palata: Kyjev potřebuje zvýšit obranyschopnost