Moskva se ohradila vůči ukvapeným soudům. Nizozemsko zuří

Žena drží protiruské plakáty kvůli sestřelení malajsijského letadla při protestu v australském Sydney

Žena drží protiruské plakáty kvůli sestřelení malajsijského letadla při protestu v australském Sydney Zdroj: CTK/AP

Rusko důrazně varovalo před unáhlenými závěry o příčinách katastrofy na východě Ukrajiny, kde byl sestřelen malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě. Podle Moskvy by se všechny zainteresované strany měly zdržet ukvapených soudů o odpovědnosti za tragédii a neměly by ovlivňovat budoucí vyšetřování. Nizozemský ministr zahraničí při návštěvě Kyjeva prohlásil, že jeho země, odkud pocházela většina obětí, je rozzuřená a chce znát viníky tragédie.

Washington v pátek z odpovědnosti za pád malajsijského letadla obvinil proruské povstalce operující na východě Ukrajiny. Podle prezidenta Baracka Obamy byl Boeing-777 sestřelen raketou země-vzduch odpálenou z míst, která mají vzbouřenci pod kontrolou.

Experti se shodují v názoru, že osudná raketa mohla být vypálena z protiletadlové baterie Buk. Ukrajinská média i někteří západní politici přímo z podílu na tragédii obvinili Moskvu.

Bezdůvodná tvrzení

Podobná tvrzení považuje Rusko za neopodstatněná a bezdůvodná. Světová veřejnost by se místo spekulací měla soustředit na to, aby byly zajištěny hmotné důkazy v místě pádu letadla. Se zapojením mezinárodních organizací by mělo být vedeno nezávislé, veřejné a objektivní vyšetřování, soudí ruské ministerstvo zahraničí.

Novináři jdou kolem mrtvých těl obětí ze sestřeleného malajsijského letadla poblíž obce Hrabove na východě UkrajinyNovináři jdou kolem mrtvých těl obětí ze sestřeleného malajsijského letadla poblíž obce Hrabove na východě Ukrajiny | CTK/APSkupiny novinářů a pozorovatelů OBSE na místě tragédie (zdroj: ČTK/AP).

Ruští představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina v prvních reakcích tvrdili, že cestu ke čtvrteční tragédii otevřela válka, kterou Kyjev na východě Ukrajiny vede proti povstalcům. Přímého označení Ukrajiny za viníka pádu letadla se ale oficiální ruská místa zdržela.

Rozzuřené Nizozemsko

Na tragédii zároveň reagoval nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans, který přicestoval do Kyjeva za prezidentem Petro Porošenkem. Hlavě Ukrajiny sdělil, že jeho země je po katastrofě rozzuřená kvůli zprávám o problémech pozorovatelské mise na místě pádu letadla. Většina obětí byli právě Nizozemci.

Nizozemsko chce znát viníky. „Jakmile budou zjištěni, nezastavíme se, dokud ti lidé nestanou před soudem. Nejen ti, kdo stiskli spoušť, ale i ti, kdo to umožnili,“ prohlásil Timmermans.

Nejasné ukrajinské arzenály

Ruská státní agentura ITAR-TASS také zveřejnila rozhovor s představitelem ruské vlády, který upozornil na řadu nevyjasněných otázek ohledně arzenálu protiletadlových systémů Buk v ukrajinské armádě.

Ukrajinské úřady by prý měly zahájit pečlivé vyšetřování uvnitř vlastních ozbrojených sil, polovojenské Národní gardy „a dalších ozbrojených složek, kterých je na Ukrajině nepočítaně a které nikdo neřídí“. Jméno svého zdroje ruská agentura neuvedla, jde prý o osobu z ruských mocenských struktur.

Kerry a Lavrov žádají zapojení mezinárodních vyšetřovatelů
Ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a John Kerry se v telefonickém rozhovoru shodli, že věcné důkazy z letecké katastrofy na Ukrajině včetně černých skříněk by měli dostat mezinárodní vyšetřovatelé. Politici se podle ruské agentury ITAR-TASS dohodli, že se pokusí přesvědčit účastníky ukrajinského konfliktu o nezbytnosti zastavit palbu. Po zahájení páteční ofenzívy ukrajinské armády ale boje na východě země naopak zesílily.
Lavrov Kerrymu řekl, že k vyšetřování příčin katastrofy by měl být přizván Mezistátní letecký výbor (MAK), což je organizace se sídlem v Moskvě, která po rozpadu SSSR vyšetřuje letecké havárie ve velké části postsovětského vzdušného prostoru. Členy MAK jsou všechny bývalé sovětské republiky kromě pobaltských států a Gruzie, tedy i Ukrajina.
Lavrov se v telefonátu s Kerrym dohodl i na tom, že mezinárodní týmy by měly mít nerušený přístup k troskám u ukrajinského města Torez, kam se letoun zřítil. Oblast je pod kontrolou separatistů, kteří zatím úplný přístup na místo dopadu letadla mezinárodním pozorovatelům neumožňují.