Moskva systematicky připravuje výpad vůči NATO, tvrdí polský ministr

Antoni Macierewicz

Antoni Macierewicz Zdroj: Silar via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko nadále představuje pro Severoatlantickou alianci vážnou hrozbu, přičemž jeho kroky nasvědčují tomu, že se Moskva systematicky připravuje na akt agrese vůči NATO. V rozhovoru s polským deníkem Rzeczpospolita, otištěném dnes, to řekl polský ministr obrany Antoni Macierewicz ze strany Právo a spravedlnost (PiS). "Je načase o tom mluvit otevřeně," dodal.

Polsko se obává, že Rusko se snaží po anexi Krymu z roku 2014 dále rozšiřovat svůj vliv za hranice země. Podle Západu, který tvrdí, že má k dispozici satelitní snímky, videa a další důkazy, Moskva poskytuje i zbraně proruským rebelům na východě Ukrajiny. Rusko ale tato obvinění odmítá.

Polské obavy posílily i simulované útoky ruských letounů nad Baltským mořem z počátku minulého týdne. Dva ruské bitevníky nacvičovaly průlety v blízkosti amerického torpédoborce, který vyplul z polského přístavu Gdyně.

Incident odsoudil i šéf americké diplomacie John Kerry a označil ho za provokativní, lehkovážný a nebezpečný. Rusko tvrdí, že jeho letouny dodržely všechny normy mezinárodního práva.

Polsko a jeho vládní strana PiS patří k nejtvrdším kritikům postoje Ruska

„Veškeré ruské kroky dosud nasvědčují tomu, že se (Rusko) systematicky připravuje na agresivní akci,“ řekl Macierewicz. Podle něj nastal čas mluvit o tom otevřeně.

Rozhovor vyšel den před schůzkou na úrovni diplomatů Rady NATO-Rusko, která nezasedala od propuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes v reakci na baltský incident řekl, že aliance o něm chce ve středu s ruskou stranou hovořit a zasadit se za „omezení rizik“ prostřednictvím otevřené komunikace.

Polsko a jeho vládní strana PiS patří k nejtvrdším kritikům postoje Ruska. Poláci pořádají letos v červenci ve Varšavě summit aliance, na kterém by měly být dokončeny plány posílení přítomnosti NATO ve střední a východní Evropě.