Moskva: Zpráva obviňující Rusko z útoku na malajsijský boeing je zfalšovaná

Trosky letu MH17

Trosky letu MH17 Zdroj: Dutch Safety Board

Jako zfalšovanou odmítlo ruské ministerstvo obrany zprávu skupiny investigativních novinářů Bellingcat, podle níž malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě sestřelili předloni na východě Ukrajiny ruští vojáci ruskou raketou Buk, přivezenou na Donbas nejspíše na rozkaz prezidenta Vladimira Putina. Zároveň vyjádřilo údiv nad tím, že tvrzení „pseudoexpertů“ berou vyšetřovatelé tragédie v potaz.

„Hlavní cíl zfalšovaných údajů Bellingcat spočívá ve snaze dokázat přítomnost ruských vojsk v oblasti předpokládaného odpálení rakety, která sestřelila malajsijský letoun 17. července 2014 nad Ukrajinou. Dodnes však nikdo nepředložil reálné důkazy přítomnosti ruských ozbrojených sil na Ukrajině,“ tvrdí ministerstvo.

Zpráva Bellingcat se objevila již minulý měsíc. Svou zpožděnou reakci ministerstvo vysvětlilo tím, že se k výmyslům nikdy nevyjadřuje, nicméně tentokráte se rozhodlo jinak vzhledem k velikému množství dotazů. Údaje Bellingcat jsou podle ruského prohlášení překroucené a jejich úmyslně protiruská interpretace, která se neopírá o žádné důkazy, má za cíl pouze ovlivňovat veřejnost.

Bellingcat se ve svém tvrzení opírá o informace z otevřených zdrojů, například o snímky ruských vojáků s raketou Buk a poznámky ze sociálních sítí. Podle ruského ministerstva jde o padělky a falešné stopy, popřípadě dané osoby nemají s ruskými ozbrojenými silami nic společného.

Přímý Putinův rozkaz

Zkázu letu MH-17 podle Bellingcat zavinila ruská protiletadlová raketa Buk, která k východoukrajinskému městu Snižne dorazila z Doněcka, hlavní bašty proruských separatistů. Tam prý byla převezena od 53. protiletadlové raketové brigády, dislokované nedaleko Kurska v centrálním Rusku.

Odpovědnost za sestřelení letounu nese dvacet ruských vojáků, kteří protiletadlový systém obsluhovali. Kterýkoli z nich ví, kdo osudnou raketu vypálil, bezprostředního viníka se však nepodařilo zjistit. Odpovědnost za smrt civilistů nese podle investigativní skupiny Putin a jeho ministr obrany Sergej Šojgu, kteří údajně o přesunu zbraně na východní Ukrajinu rozhodli.

Rusko již dříve odmítlo jako „nepřesné a nepodložené“ závěry nizozemského vyšetřování příčin tragédie, podle nějž malajsijský boeing sestřelila ruská protiletadlová raketa Buk. Vypátrat konkrétní viníky je úkolem mezinárodní vyšetřovací skupiny. Té také skupina Bellingcat předala svou zprávu se jmény dvacítky podezřelých ruských vojáků z řad 53. protiletadlové brigády, jejichž vypátrání investigativním novinářům trvalo déle než rok.