Mossack Fonseca pomohla i Severokorejcům. Sídla v Pchjongjangu si nevšimla

Start severokorejské rakety dlouhého doletu v jihokorejské televizi

Start severokorejské rakety dlouhého doletu v jihokorejské televizi Zdroj: ctk/AP

Přední severokorejská firma využívaná k financování jaderného zbrojního programu KLDR byla mezi klienty panamské právní společnosti Mossack Fonseca, která pomáhala při převodech peněz do daňových rájů. Informoval o tom server BBC News.

Společnost Mossack Fonseca poskytovala služby firmě DCB Finance, která měla sídlo v severokorejské metropoli Pchjongjangu, ale registrována byla v roce 2006 v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. V tomtéž roce Severní Korea uskutečnila svůj první nukleární test, což vyvolalo první z řady rezolucí Rady bezpečnosti OSN uvalujících sankce na Pchjongjang.

Z dokumentů uniklých z firmy Mossack Fonseca vyplývá, že panamská firma si nevšimla spojení společnosti DCB Finance se Severní Koreou, navzdory adrese sídla firmy v Pchjongjangu, napsal server BBC News. Teprve když úřady Britských Panenských ostrovů poslaly v roce 2010 firmě Mossack Fonseca dopis s žádostí o poskytnutí podrobností o společnosti DCB, Mossack Fonseca spolupráci ukončila.

Firmu DCB Finance zaregistrovali s pomocí společnosti Mossack Fonseca severokorejský činitel Kim Čol-sam a britský bankéř Nigel Cowie, který se v roce 1995 přestěhoval do KLDR a stál v čele první zahraniční banky země Daedong Credit Bank, z níž pak vznikla pobočka DCB Finance.

Americké sankce

V roce 2013 zařadily Spojené státy na svůj sankční seznam jednotlivců a firem jak finanční ústav Daedong Credit Bank, tak DCB Finance i severokorejského představitele Kim Čol-sama. Jako důvod USA uvedly, že tyto subjekty poskytovaly finanční služby dvěma severokorejským podnikům, které hrály „klíčovou roli“ při vývoji jaderného programu a balistických raket.

Podle serveru BBC News firma Mosack Fonseca poskytovala služby i dalším kontroverzním klientům například z Íránu, Zimbabwe nebo Sýrie. Mohla tak napomáhat obchodování s diktátorskými režimy a obcházení evropských, amerických a mezinárodních sankcí. BBC píše o 33 jednotlivcích či firmách, s nimiž Mossack Fonseca spolupracovala a které byly na americkém sankčním seznamu.