Mugabe rezignuje na post prezidenta Zimbabwe. Výměnou vyjednal imunitu pro sebe a svou ženu

Robert Mugabe

Robert Mugabe Zdroj: Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe přistoupil během vyjednávání s armádou na to, že rezignuje. Informovala o tom televize CNN, která se odvolává na zdroje obeznámené s rozhovory mezi hlavou státu a generály. Výměnou prý třiadevadesátiletý prezident i jeho manželka Grace získají úplnou imunitu.

Návrh prezidentovy rezignace už je podle CNN sepsán. O tom, že Mugabe s rezignací souhlasí, informovala v neděli večer s odkazem na dva vysoce postavené vládní zdroje také agentura Reuters.

Šéf vlivných válečných veteránů Chris Mutsvangwa dnes uvedl, že se obrátí na soud, aby postup armády proti prezidentovi legalizoval. Armáda převzala nenásilně moc minulý týden v noci na středu a Mugabeho drží od té doby v domácím vězení.

Prezident v nedělním televizním projevu k národu navzdory očekávání nerezignoval. Během projevu za ním seděl šéf ozbrojených sil Constantino Chiwenga a mnoho vedoucích armádních činitelů.

Šéf veteránů Mutsvangwa má za to, že Mugabe "podle všeho na poslední chvíli změnil (s generály) domluvený obsah projevu", uvedl novinář Brezh Malaba.

Mugabeho domovská vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) si údajně nepřála, aby prezident odstoupil před vojáky, což by vyvolávalo dojem převratu, tvrdí zdroje agentury Reuters. "Vypadalo by velmi špatně, kdyby rezignoval před generály. Vyvolalo by to ohromný chaos," uvedl vysoce postavený zdroj ze ZANU-PF.

ZANU-PF prezidentovi zároveň stanovila lhůtu rezignace do dnešního poledne (11:00 středoevropského času), jinak zahájí proces jeho odvolání z funkce.

Váleční veteráni vyzývají lidi, aby vyšli do ulic. "Nikdo neodejde domů, dokud neodejde Mugabe," uvedl Mutsvangwa. "Mugabe byl u moci 37 let a už by ji neměl držet ani 37 sekund," řekl také.

Předáci strany uvedli, že do čela země se postaví Emmerson Mnangagwa, nedávno odstavený viceprezident. Ten se měl ovšem sám v minulosti podílet na zločinech režimu a přezdívá se mu pro tvrdé postoje „krokodýl“. Ze strany byla současně vyloučena Mugabeho o 41 let mladší manželka Grace, která byla šéfkou Ženské ligy a zvažovala, že bude po odchodu svého muže sama usilovat o post prezidentky.

Pád Mugabeho slavily o víkendu tisíce lidí na ulicích metropole Harare. „Na tohle jsem čekal celý život. Konečně jsme svobodní,“ uvedl demonstrant Frank Mutsindikwa. Euforie je ale podle pozorovatelů předčasná, protože přílišnou roli hraje armáda. „To skutečné nebezpečí v tuto chvíli je, že vojáci budou chtít udržet svého kandidáta ve vládním domě bez ohledu na to, co chtějí voliči,“ obává se exministr školství David Coltart.

Mezi zločiny Mugabeho režimu patří vyhlazení slumů ve velkých městech v roce 2005, kdy o bydlení přišlo 700 tisíc lidí. Oficiálně šlo o „odklizení smetí“, podle kritiků to ale byla msta vůči skupinám, které ve volbách hlasovaly pro opozici. Mugabe také nechal v rámci pozemkové reformy násilně zabírat farmy bělošských zemědělců. O majetek přišlo tři čtvrtě milionu lidí a důsledkem byl kolaps zemědělství a akutní nedostatek potravin. Katastrofální hospodářská politika vedla i k astronomické inflaci.