Musíte vydržet. Ukrajina kvůli krizi posunula začátek topné sezony

Kyjev (ilustrační foto)

Kyjev (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Ukrajinská vláda oznámila, že odsouvá začátek topné sezony z 15. října na nespecifikované pozdější datum. Chce tak ušetřit miliardu kubických metrů zemního plynu, jehož se jí kvůli najatým vztahům s Ruskem nedostává.

Dosud má Ukrajina ve svých podzemních úložištích k dispozici pouze 16 miliard kubických metrů. „Byli bychom v klidu, kdybychom měli zásoby dvaceti miliard kubických metrů plynu,“ citovala na to téma generálního ředitele ukrajinské energetické firmy Naftogaz Andrije Koboljeva ruská agentura ITAR-TASS.

Loni, kdy se jejich vláda snažila šetřit, spotřebovali Ukrajinci za topnou sezonu (trvá od poloviny října do poloviny dubna) 36 miliard krychlových metrů plynu. Za tutéž dobu zároveň vytěžili 12 miliard krychlových metrů. Pokud by byly údaje za letošní rok podobné, znamená to, že jim ještě nejméně deset miliard schází.

Zpětný tok nefunguje

Problém vyhrotila skutečnost, že ruský gigant Gazprom předstal v červnu ukrajinskému Naftogazu plyn dodávat. Oficiálním důvodem je 5,3 miliardy dolarů, jež Ukrajinci Rusům dluží. Ovšem na obou stranách sporu se nikdo netají tám, že jde hlavně o formu politického nátlaku Moskvy na Kyjev. Kdyby Ukrajina nemusela dodávat plyn oblastem, jež okupují separatisté za pomoci Ruska, ušetřila by zhruba dvě miliardy metrů plynu.

V současné situaci musí Kyjev spoléhat na dodávky plynu „zpětným tokem“ z Evropy. I to však Moskva komplikuje: například Slovensko, z jehož území již plyn na Ukrajinu zamířil, během září zaznamenalo pokles ruských dodávek až o 25 procent.

Podobně již v polovině září přinutil Gazprom Polsko, aby se zpětnými dodávkami plynu na Ukrajinu skoncovalo, když odmítl vyhovět žádosti Varšavy ozvýšení dodávek v důsledku chladnějšího počasí, než bylo očekáváno. „Na podzim je zkrátka víc zima a protopí se víc plynu,“ řekl s nádechem triumfalismu Ivan Kapitonov, zástupce ředitele moskevského energetického regulačního úřadu RANEPA. „A ruský plyn Evropanům nic nahradit nemůže - ani teď, ani v nejbližší budoucnosti,“ dodal sebejistě.