Musk navrhl řešení války na Ukrajině. Zelenský a další státníci ho odsoudili

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Elon Musk
2
Fotogalerie

Elon Musk na svém twitterovém účtu uveřejnil příspěvek, ve kterém navrhl, aby se Ukrajina vzdala poloostrova Krym. Podle něj by tím byly ušetřeny nevinné životy. Ukrajina by se měla podle amerického miliardáře smířit s tím, že válku nevyhraje, protože má méně obyvatel a je slabší. Pod dohledem OSN by se podle Muska mělo na anektovaných územích uskutečnit nové hlasování, které by odráželo „vůli lidu“. K příspěvku přidal anketu.

Muskův tweet vyvolal mnoho negativních reakcí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský odpověděl vlastní anketou. „Kterého Elona Muska máte raději? Toho, který podporuje Ukrajinu, nebo toho, který podporuje Rusko?“ napsal.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak navrhl lepší mírový plán, podle kterého by Ukrajina získala zpět svá území včetně Krymu, Rusko by bylo demilitarizováno a denuklearizováno a váleční zločinci by stanuli před mezinárodním tribunálem.

K tweetu se vyjádřilo více světových diplomatů. „Milý Elone Musku, když se někdo pokusí ukrást kola tvé Tesly, neznamená to, že je legálním vlastníkem auta nebo kol. I když tvrdí, že pro to hlasoval,“ reagoval litevský prezident Gitanas Nausėda.

Musk odpověděl dalším příspěvkem. „Zkusme to tedy takto: lidé, kteří žijí v Donbasu a na Krymu, by měli rozhodnout, zda budou součástí Ruska nebo Ukrajiny.“

Putin a jaderné zbraně: Velké riziko a jasná červená linie, říká poslanec. Jak zakročit proti Rusku?

Video placeholde
• Nikola Forejtová