Muslimští duchovní žádají od papeže omluvu za výroky o islámu

papež v Libanonu

papež v Libanonu Zdroj: ctk

Svaz muslimských učenců v čele s prominentním duchovním, šajchem Júsufem Karadávím, vyzval papeže Benedikta XVI., který dnes přijíždí na návštěvu Libanonu, aby se "omluvil muslimům" za své výroky z roku 2006. V projevu v německém Ratisbonne papež tehdy spojil islám s násilím. Vzápětí sice vyjádřil nad svým výrokem politování, nicméně jím silně pobouřil muslimský svět, který ho obvinil ze záměru podnítit "rebelii" mezi východními křesťany a muslimy.  (Foto ČTK)
V mimořádně ostrém prohlášení, zveřejněném v noci na internetu, Mezinárodní sdružení muslimských učenců se sídlem v Kataru "žádá papeže, aby se omluvil muslimům za své výroky pronesené v Německu, tak jako se omluvil židům", napsala agentura AFP.  (Foto ČTK)
Vyznavače islámu pobouřila hlava římskokatolické církve tím, že citovala byzantského císaře Manuela II. Paleologa, který ve 14. století řekl: "Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem." Papežova slova vyvolala v muslimském světě demonstrace a násilnosti. Benedikt XVI. se snažil opakovaně vysvětlit, že byl špatně pochopen a že vůči islámu chová úctu.  (Foto ČTK)
Papež dnes zahajuje svou třídenní návštěvu Libanonu, jejímž hlavním cílem je poukázat na nutnost zajištění náboženské svobody pro křesťany žijící v muslimských státech. Apoštolská výzva, kterou by měl podepsat v Haríse, je závěrem biskupského synodu z roku 2010, který byl věnován situaci milionů křesťanů žijících v 16 blízkovýchodních zemích. Přítomných 185 biskupů se tehdy v závěrečném dokumentu vyslovilo pro náboženskou svobodu a svobodu svědomí pro křesťany v muslimském světě.  (Foto ČTK)
Papež přijíždí na Blízký východ jen den poté, co několik tisíc demonstrantů pobouřených filmem údajně znevažujícím proroka Mohameda zaútočilo dnes ráno na ambasádu Spojených států v Jemenu.  (Foto ČTK)
12
Fotogalerie
Svaz muslimských učenců v čele s prominentním duchovním, šajchem Júsufem Karadávím, vyzval papeže Benedikta XVI., který dnes přijíždí na návštěvu Libanonu, aby se "omluvil muslimům" za své výroky z roku 2006. V projevu v německém Ratisbonne papež tehdy spojil islám s násilím. Vzápětí sice vyjádřil nad svým výrokem politování, nicméně jím silně pobouřil muslimský svět, který ho obvinil ze záměru podnítit "rebelii" mezi východními křesťany a muslimy.

V mimořádně ostrém prohlášení, zveřejněném v noci na internetu, Mezinárodní sdružení muslimských učenců se sídlem v Kataru „žádá papeže, aby se omluvil muslimům za své výroky pronesené v Německu, tak jako se omluvil židům“, napsala agentura AFP.

Vyznavače islámu pobouřila hlava římskokatolické církve tím, že citovala byzantského císaře Manuela II. Paleologa, který ve 14. století řekl: „Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem.“ Papežova slova vyvolala v muslimském světě demonstrace a násilnosti. Benedikt XVI. se snažil opakovaně vysvětlit, že byl špatně pochopen a že vůči islámu chová úctu.

Svaz muslimských učenců v čele s vlivným egyptským duchovním Karadávím v dnešním prohlášení obvinil papeže, že chce „rozdmýchat oheň vzpoury mezi syny téže země“ v narážce především na libanonské křesťany a muslimy. Apoštolská výzva, kterou má papež v Bejrútu podepsat, podle signatářů prohlášení „obsahuje nebezpečná poselství a ideje“. Jde o „varování před islamizací společnosti a varování křesťanům před politickým islámem“, stojí v prohlášení ulámů, kteří zároveň vyzývají Benedikta XVI., aby apoštolskou výzvu nepodepisoval.

Papež dnes zahajuje svou třídenní návštěvu Libanonu, jejímž hlavním cílem je poukázat na nutnost zajištění náboženské svobody pro křesťany žijící v muslimských státech. Apoštolská výzva, kterou by měl podepsat v Haríse, je závěrem biskupského synodu z roku 2010, který byl věnován situaci milionů křesťanů žijících v 16 blízkovýchodních zemích.

Přítomných 185 biskupů se tehdy v závěrečném dokumentu vyslovilo pro náboženskou svobodu a svobodu svědomí pro křesťany v muslimském světě.

Dokument podle agentury AFP na blízkovýchodní křesťany také důrazně apeluje, aby odolali touze po odchodu do exilu, která mezi blízkovýchodní křesťanskou komunitou sílí od propuknutí takzvaného arabského jara v loňském roce.

Při protestech v Tripolisu přišel o život demonstrant

V libanonském Tripolisu byl dnes zabit jeden z demonstrantů protestujících proti filmu natočenému v USA, který muslimové vnímají jako urážku proroka Mohameda, a proti papežově návštěvě v zemi. Dalších 25 lidí bylo podle agentury AP zraněno. Dav několika set lidí zapálil tamní provozovnu amerického řetězce rychlého občerstvení. Když policie rozvášněné demonstranty začala rozhánět, vypukly střety, napsala agentura Reuters.

Jeden z demonstrantů přišel o život, když se protestující pokusili zaútočit na vládní budovu, upřesnil podle Reuters místní bezpečnostní zdroj. Mezi zraněnými je i 12 příslušníků pořádkových sil, na které demonstranti házeli kamení.

Protesty proti kontroverznímu snímku v minulých dnech propukly v Jemenu, Iráku, Súdánu a dalších muslimských zemích. V Libyi útok na americký konzulát v Benghází stál život čtyři americké diplomaty. Snímek v USA pomohli šířit zřejmě koptští křesťané, kteří podle všeho také stojí za jeho vznikem. Washington film odsoudil.