Může se ebola šířit vzduchem? Nepravděpodobné, soudí experti

Zdravotník v ochranném oděvu v Sierra Leone

Zdravotník v ochranném oděvu v Sierra Leone Zdroj: ctk/ap

Zprávy o tom, že dvě zdravotní sestry v USA a jejich španělská kolegyně se nakazily ebolou navzdory ochranným pomůckám, vyvolávají obavy, že virus zmutoval a začal se šířit vzduchem. Vědci sice připouštějí, že nebezpečný virus neustále mutuje, podobná změna ale podle nich není pravděpodobná.

„Ebola je víceméně stejná jako v roce 1976,“ kdy byla objevena, řekl deníku Wall Street Journal virolog Ian Jones. „Pro většinu virů platí, že jakmile naleznou spolehlivý způsob šíření, tak se jej drží,“ dodal.

Žádný lidský virus dosud podobnou změnou neprošel. Viry jako žlutá zimnice se po stovky let stále šíří prostřednictvím moskytů a HIV se desítky let přenáší prostřednictvím tělních tekutin.

Ebola na suchu dlouho nepřežije

Zatím prokázané způsoby šíření eboly zahrnují přímý kontakt s tělními tekutinami nemocného a nepřímý přenos prostřednictvím kontaminovaných povrchů. Ke druhé možnosti ale dochází zřídka, protože ebola na suchých površích přežije jen několik hodin a lze ji snadno zničit pomocí desinfekčních prostředků.

Ebola nicméně patři ke skupině méně stabilních virů. Srpnová studie zveřejněná v magazínu Science hovoří o více než třech stech mutacích od prvních epidemií. Podle vědců ale nejde o žádné významné změny. „Neexistují žádné důkazy, že se virus zaměřil na nějakou zvláštní mutaci,“ uvedl Jones.

Přenos rýmou a kašlem nelze vyloučit

Aby se virus mohl šířit vzduchem, musí být schopen vytvořit oblak vyschlých kapének, které ve vzduchu přežijí po dlouhou dobu. Ebola se nyní přenáší prostřednictvím větších mokrých kapének, které se ve vzduchu neudrží.

Některé studie naznačují, že ebola se může objevit ve slinách pacientů v pokročilé fázi onemocnění. To by znamenalo, že virus se může šířit pomocí kašle a rýmy. Samotná ebola ale kašel ani rýmu nevyvolává a pravděpodobnost, že by kapénky vykašlané nemocným dopadly na otevřenou ránu či sliznice jiného člověka, je mizivá.

Podle Světové zdravotnické organizace dosud žádný výzkum přenos eboly vzduchem nezdokumentoval.