Na Antarktidě teď přibývá led, do dvaceti let ovšem začne mizet

Britská hlídková loď HMS Endurance při plavbě Antarktidou

Britská hlídková loď HMS Endurance při plavbě Antarktidou Zdroj: Ministerstvo obrany Velke Britanie

Fenomén globálního oteplování i debaty o jeho existenci dělají vrásky politikům i klimatologům. Zastánci teorie globálního oteplování uvádějí jako nejpádnější důkaz růst průměrné teploty, úbytek ledu na pólech a ustupující pevninské ledovce. Nová statistická měření Goddardova střediska při NASA však přinášejí překvapivé zjištění – vrstva ledu pokrývajícího Antarktidu tloustne.

„Na Antarktickém poloostrově a kolem ostrova Pine Island led ubývá, ale nesouhlasíme, že led v Antarktidě ubývá celkově. Například ve východní části a vnitrozemí a v západní části roste ledová pokrývka tak rychle, že vyrovnává úbytky v jiných lokalitách,“ tvrdí autor studie Jay Zwally.

Vědci pomocí satelitů měřili jak drobné tloušťkové fluktuace v rozsáhlých oblastech, tedy vrstvy nasněženého sněhu a jeho přeměnu na firn a led, tak lokální významné změny, tedy odlamování a odtávání ledu na pobřeží.

Na základě dat z let 2003 až 2008 ročně přibývalo a přibývá kolem 82 miliard tun ledu. Oproti 112 miliardám tun z let 1992 až 2001 je to sice méně, ale dost na vyrovnání úbytku. Podle Zwallyho to ale v dlouhodobém výhledu stejně není udržitelné. „Pokud bude led na zmíněných místech ubývat stále vyšším tempem a na místech, kde dosud přibývá, se bude tempo zpomalovat, do dvaceti až třiceti let začne v Antarktidě led celkově mizet,“ dodal.