Na pilulku paxlovid po USA vsadí i Němci. Česko covid léčí jinak

Výroba léku Paxlovid od Pfizeru.

Výroba léku Paxlovid od Pfizeru. Zdroj: Reuters

Výroba a distribuce pilulky proti covid Paxlovid od společnosti Pfizer
Výroba a distribuce pilulky proti covid Paxlovid od společnosti Pfizer
3
Fotogalerie

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach řekl, že bude prosazovat další předepisování antivirové léčby covidu-19 pilulkou paxlovid praktickými lékaři, aby se snížily počty závažných případů onemocnění. Uvedl to server Medical Dialogues. Pilulka paxlovid, která získala v lednu podmíněné evropské schválení pro uvedení na trh, se podává nakaženým lidem, u kterých je vysoké riziko progrese do těžkého onemocnění.

„Systém zahrnující praktické lékaře bude připraven k rutinnějšímu podávání tohoto zatím zřídka používaného prostředku,“ napsal ministr na Twitteru a dodal, že jsou k dispozici dostatečné zásoby.

Ve svém tweetu Lauterbach zmínil výsledky studie, podle které může léčba snížit riziko hospitalizace u starších osob o 90 procent, pokud je zahájena brzy po infekci.  

Naopak v Česku se o dodávkách antivirotika paxlovid neuvažuje. „Není úplně šťastné, aby stát platil za lék, který nespotřebuje. Standardní dodávání jakéhokoliv léku spočívá v tom, že distributor lék nakoupí, dodá do země a ten, který se spotřebuje, pak zaplatí pojišťovna. Žádný jiný způsob není možný,“ uvedl v červnu pro ČTK ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s tím, že v Česku jsou k dispozici jiná účinná antivirotika. Dříve uváděl, že stát má na nákup 50 tisíc dávek vyhrazenu miliardu korun.

Jiná je situace v USA. Starosta New Yorku Eric Adams ve čtvrtek oznámil, že město spustilo první mobilní testovací jednotky svého druhu na covid-19, které budou také vydávat antivirotikum paxlovid těm, které otestují na virus pozitivně.

Program „Test-to-Treat“ je součástí federálního a městského úsilí včas zachytit a léčit infekce a být připraven na nové vlny pandemie. Zdravotníci chtějí také rozšířit přístup k paxlovidu, zejména pro lidi, kteří nemají běžného lékaře nebo pojištění, uvedl list The New York Times .

„To, že dodáváváme léky několik minut po pozitivním testu, vede k rychlému poskytování dostupné péče těm, kteří ji potřebují,“ dodal Adams, který nastoupil do úřadu v lednu a byl v dubnu pozitivně testován na covid s mírným průběhem.

Koordinátor Bílého domu pro covid-19 Ashish Jha řekl, že za poslední tři měsíce došlo v USA k velkému nárůstu užívání paxlovidu a že minulý týden bylo vypsáno 240 tisíc nových receptů, což je nejvyšší týdenní úhrn. Poznamenal však, že ti, kteří měli pozitivní test v chudých komunitách, nedostávali antivirovou léčbu tak často jako lidé v bohatších komunitách. „Tenhle nápad se mi moc líbí,“ řekl Jha o programu v New Yorku s tím, že očekává, že zbytek země bude model následovat.

Program „Test-to-Treat“ představil prezident Joe Biden v březnu. Ve čtvrtek byly tři mobilní jednotky v dělnických čtvrtích. Počet lokalit se do konce července rozroste na více než 30.