Na školu v krymské Kerči zaútočil její student, zabil 19 lidí

Na Krymu došlo k explozi na místní škole.

Na Krymu došlo k explozi na místní škole. Zdroj: Reuters

Student zaútočil na střední škole na Krymu
Na Krymu došlo k explozi na místní škole.
Na Krymu došlo k explozi na místní škole.
Na Krymu došlo k explozi na místní škole.
Na Krymu došlo k explozi na místní škole.
8
Fotogalerie

Devatenáct mrtvých si vyžádala dnešní střelba a následný výbuch na střední odborné škole v Kerči na Krymu. Podle policie je tragédie dílem osmnáctiletého studenta čtvrtého ročníku Vladislava Rosljakova. O motivu se zatím jen spekuluje. Do nemocnic bylo převezeno 52 mladých lidí, 16 z nich podle lékařů bojuje o život. Úřady nejdřív incident označily za teroristický útok, poté ho překvalifikovaly na hromadnou vraždu.

Podomácku zhotovená bomba naplněná hřebíky a šrouby podle vyšetřovatelů explodovala ve školní jídelně, když útočníkovi v brokovnici došly náboje. Podle nepotvrzených zpráv byl Rosljakov legálním držitelem lovecké pušky. Trestán nikdy nebyl.

Předpokládaného pachatele se podle mluvčí vyšetřovatelů Svetlany Petrenkové podařilo identifikovat za pomoci záběrů videokamer. "Jeho mrtvé tělo se střelným zraněním se našlo v jedné z místností školy," uvedla policejní mluvčí.

Motivy činu nejsou jasné. "Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí," řekl listu RBK nejmenovaný studentův známý. Podle jiné verze Rosljakov přišel do školy se zbraní v ruce, aby zabil spolužačku, která neopětovala jeho lásku. Rosljakov údajně nebyl ve styku s extremisty.

Policie prohledala útočníkovo bydliště a předvedla k výslechu Rosljakovovu matku. Šéf regionu Sergej Aksjonov vyhlásil v Kerči třídenní smutek a zároveň stav nouze. Situace je ale podle něj pod kontrolou. "Není to terorismus, je to lokální událost," řekl Aksjonov v televizi Rossija 24.

O tragédii hovořili v ruských médiích očití svědkové. "Vykoukl jsem z učebny - a tam kráčí chlapec se zbraní v ruce a po všech střílí. Schoval jsem se a doufal, že si mě nevšimne. Za deset minut přijeli policisté s automatickými puškami. Když začali evakuovat žáky a učitele, taky jsem vyšel," vylíčil listu Komsomolskaja pravda jeden ze studentů. "Na chodbě výbuch rozbil okna. Všechny stěny byly ohořelé," dodal.

"Vyšli jsme na vnitřní dvůr školy a za minutu vše vybouchlo. Všude lítalo sklo, střílelo se. Utíkala jsem a viděla jsem, jak kluci padají a krev stříká. Svou kamarádku Dášu jsem už neuviděla," popsala studentka Margarita podle serveru Newsru.com.

Podle ruské redakce BBC jde již o šestý útok v ruských školách od začátku roku; některé byly podniknuty noži, při jiném byla učebna podpálena zápalnou lahví. Ve dvou případech se střílelo, v jednom pachatel spáchal sebevraždu. Důsledkem dnešní tragédie má být posílení bezpečnostních opatření ve školách; stát by se tak mělo v řádu měsíců. 

Výběr masakrů na školách kromě teroristických útoků ve světě v uplynulých 25 letech s deseti a více oběťmi (řazeno podle počtu obětí)
3216. dubna 2007Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu v USA přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.
2614. prosince 2012 Na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku v jejich rodinném domě a nakonec sebe.
1817. října 2018Výbuch na škole v Kerči na Krymu, který způsobil student, si na základě nejnovějších informací vyžádal 18 mrtvých. Předpokládaný pachatel se zastřelil.
1713. března 1996Na základní škole ve skotském městě Dunblane postřílel nezaměstnaný třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí a jejich učitelku, 15 dětí bylo zraněno. Útočník se pak sám zastřelil.
1714. února 2018Při střelbě na střední škole v Parklandu na jižní Floridě přišlo o život 17 lidí. Podezřelým útočníkem je devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů.
1626. dubna 2002Na Gutenbergově gymnáziu v německém Erfurtu zastřelil 19letý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe.
1511. března 2009Sedmnáctiletý mladík Tim Kretschmer postřílel během vyučování ve své bývalé střední škole v západoněmeckém Winnendenu 15 lidí, z toho devět školáků a tři učitelky, a devět dalších zranil. Po přestřelce s policií se zastřelil otcovou zbraní.
1320. dubna 1999Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton v americkém státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci pak spáchali sebevraždu.
 12 8. května 2006 Devatenáctiletý Paj Ning-jang ve vesnici Š'kuan v čínské provincii Che-nan podpálil místnost v mateřské školce, dvě pětileté děti zemřely na místě, dalších deset dětí podlehlo zraněním v nemocnici. Útočník byl posléze popraven.
 12 30. dubna 2009 Gruzínský občan Farda Gadyrov začal střílet na petrochemické akademii v ázerbájdžánské metropoli Baku po studentech a učitelích, 12 jich zabil a deset zranil, než spáchal sebevraždu.
 12 7. dubna 2011 Dvanáct mrtvých si vyžádal útok ozbrojeného muže, který začal střílet v základní škole v brazilském Riu de Janeiro ve čtvrti Realengo. Pachatelem byl bývalý žák školy Wellington Menezes de Oliveira (24), který spáchal sebevraždu.
 10 23. září 2008 Dvaadvacetiletý Matti Juhani Saari zastřelil na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska deset spolužáků a několik dalších zranil. Pak obrátil zbraň proti sobě, zemřel v nemocnici.
 10 18. května 2018 Na střední škole v Santa Fe v americkém státě Texas zastřelil 17letý student Dimitrios Pagourtzis deset lidí, většinou spolužáků, dalších deset osob utrpělo zranění.