Na slovenské emisní kauze vydělal úředník

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ribarnica, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Státní úřady vědí o kauze prodeje slovenských emisních kvót víc, než dosud prozradily. Podle Aliance Fair-play má stát delší dobu k dispozici dokumenty švýcarské prokuratury. Ta prověřovala praní špinavých peněz v souvislosti s kauzou, na které vydělala garážová firma Interblue Group 47 milionů eur.

Z dokumentů vyplývá, že na emisích mohl profitovat vysoce postavený úředník rezortu životního prostředí. „Na ministerstvu pracoval do roku 2009,“ řekl programový manažer aliance Pavol Lacko, který získal informace od švýcarských orgánů.

V nich se píše, že na účtech švýcarské banky Credit Suisse se v polovině srpna 2009 objevil dobropis ve výši 3,8 milionu dolarů. Na tuto operaci banka upozornila švýcarskou prokuraturu. Koncem roku 2011 stejná banka informovala úřady o dalších dvou podezřelých účtech na Belize a Kypru. Všechny účty vedly ke stejné osobě, a to důležitému představiteli ministerstva, jehož jméno je začerněné. Slovenské úřady však jeho identitu znají. Stejná osoba figurovala i u účtů společnosti, přes které tekly peníze z prodeje emisí.

Slovenské úřady informace nekomentují. Už jen generální prokurátor Jaromír Čižnár může vyšetřování obnovit, jelikož policie po několika letech loni trestní stíhání zastavila. Obchod byl podle ní sice nestandardní, ale na prodej emisí pod cenu nenašla podle vlastních tvrzení dostatek důkazů.

Prodej „přes garáž“
Emisní tendr spustila první Ficova vláda koncem roku 2008, kdy se rozhodla prodávat volné emise prostřednictvím Interblue Group. Tato garážová firma koupila od státu patnáct milionů tun emisí po 5,05 eura za tunu, přičemž okolní země prodávaly tunu emisí za minimálně dvojnásobné ceny. Interblue následně prodala všechny emise japonské firmě Asuka po 8,2 eura za tunu, na čemž vydělala 47 milionů eur. Tehdejší premiér Robert Fico nejdřív tendr obhajoval, následně však odvolal zodpovědného ministra životního prostředí Jána Chrbeta.

Trpělivost proto dochází i opozičním politikům, kteří občas žádají o informace nebo přinášejí svoje vlastní. Kupříkladu exministr vnitra Daniel Lipšic zveřejnil schéma, které popisuje toky peněz v celém případu, a odevzdal ho Čižnárovi na prokuraturu. „Skutečně mě zajímá, kdo tehdy nepracoval ve prospěch zájmu slovenských občanů, ale kdo je okrádal,“ tvrdí mimo jiných i lídr kandidátky SDKU-DS do eurovoleb Ivan Štefanec.

Bližší podrobnosti kauzy chce znát i premiér Robert Fico. Začátkem roku uvedl, že nemá problém s uveřejněním informací o emisním tendru. Řekl to poté, co média oživila kauzu a přinesla informace, že slovenská policie má od švýcarských kolegů kopie bankovních dokladů hovořící o výběrech a rozdělení peněz Interblue. Dosud se však ze strany slovenských úřadů nic nestalo.