Na syrsko-izraelské hranici se znovu bojuje o Kunajtru

Boje na izraelské hranici

Boje na izraelské hranici

Syrská armáda obnovila boje o hraniční přechod Kunajtra na Golanských výšinách, který minulý týden obsadili odpůrci Damašku. Podle onlinové verze listu The Jerusalem Post není jasné, kdo nyní přechod ovládá. Rebelové stále drží skupinu asi 40 fidžijských příslušníků mírové mise OSN na Golanech, kterou zajali minulý týden.

Vojsko do boje nasadilo i tank, opoziční bojovníky je vidět v blízkosti hranice. Boje o Kunajtru minulý týden rozpoutala skupina An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Zajala 44 Fidžijců a obklíčila na dvou postech také asi 70 filipínských členů mise OSN. Ti se dostali na svobodu o víkendu, o propuštění jejich kolegů z Fidži se stále vyjednává.

V neděli do bojů vstoupila také izraelská armáda, když sestřelila bezpilotní letoun, který se objevil nad Izraelem kontrolovanou částí hraničního prostoru. Podle armády patřil asi syrské armádě a přes hranici se dostal nechtěně. Izrael obsadil pohraniční Golanské výšiny za války v roce 1967. O čtrnáct let později 1200 kilometrů čtverečních anektoval a asi 510 kilometrů čtverečních kontroluje Sýrie. Z pohledu mezinárodního práva je anexe nelegální. Pozorovatelská mise OSN vznikla roku 1974 a má přes 1400 členů.

Izraelský tisk popisuje události na Golanech jako konec klidu, který díky přítomnosti pozorovatelů OSN v nárazníkovém pásmu mezi Sýrií a Izraelem panoval 40 let. List Haarec konstatoval, že Damašek až dosud vždy dokázal udržet Kunajtru jako jediný hraniční přechod ve svých rukou, ale tentokrát jsou boje těžší a je zřejmé, že syrská armáda má s udržením postu problém. Zadržení Fidžijců a potíže Filipínců zvyšují obavy OSN o členy mise a vojáci své posty opouštějí. Podle Haarecu se blíží konec dohledu OSN nad nárazníkovým pásmem.

Češi pošlou náhradu

Pokud se armádě nepodaří Kunajtru vybojovat, budou se vojáci muset stáhnout na sever od ní, tedy na území kontrolované drúzskými milicemi, jež s Damaškem spolupracují. V rukou An-Nusry by zůstala jižní oblast až k hranici s Jordánskem a v této situaci nebudou moci být vojáci OSN nápomocní, konstatuje izraelský list.

Připomíná, že Filipíny už beztak ještě před potížemi svých vojáků z minulých dní ohlásily, že svůj kontingent z Golan stáhnou, a další země se mohou zachovat podobně. Česko má naopak zájem poslat do rizikové oblasti své vojáky. Ministr obrany Martin Stropnický řekl, že by český kontingent mohl být na Golany vyslán už letos jako náhrada za Filipínce.