Na Ukrajině platí nový volební zákon, povstalci ho odmítají

Ukrajinci - ilustrační foto

Ukrajinci - ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oxlaey.com via Flickr

Na Ukrajině vstoupil v platnost zákon o místních volbách, jehož schválení uložily Kyjevu mírové dohody uzavřené v únoru v běloruském Minsku. Zákon, který předpokládá uspořádání voleb 25. října, vyvolává ostré spory mezi ukrajinským vedením a povstalci, kteří chtějí uspořádat vlastní hlasování o týden dřív. To ale nehodlá uznat Kyjev.

Separatisté z Doněcké a Luhanské oblasti nový ukrajinský zákon neuznávají, protože prý Kyjev jeho znění s Donbasem nekonzultoval, jak to minské dohody předpokládají. Vzbouřenci počítají s tím, že své vlastní volby uspořádají 18. října. Ukrajinské vedení jejich výsledek nehodlá uznat.

„Pro Donbas nemá zákon žádnou váhu,“ řekl povstalecké agentuře DAN šéf doněckého „parlamentu“ Denis Pušilin. „Je to dokument pro vnitřní ukrajinské použití,“ dodal.

Podle nového zákona se budou říjnové místní volby konat na celém území Ukrajiny s výjimkou okupovaného Krymu a zón obsazených separatisty. Tam chce Kyjev komunální volby uspořádat až v době, kdy bude celé území pod ukrajinskou kontrolou a budou existovat záruky, že hlasování proběhne podle evropských demokratických standardů.

Komunální volby budou uspořádány podle smíšeného principu: zatímco volby do místních orgánů proběhnou podle většinového systému, volby do městských, okresních a oblastních rad podle poměrného zastoupení. Zákon počítá i s odvolatelností zvolených kandidátů.