Na Ukrajině roste nový energetický král

V šestnácti letech začínal jako kurýr v jedné plynárenské společnosti, později rozjel vlastní byznys, vystudoval dvě vysoké školy. Tolik říká oficiální životopis o startu kariéry Serhije Kurčenka. O jedenáct let později je velkým hráčem na trhu se zkapalněným plynem, majitelem fotbalového klubu Metalist Charkov a šilhá po oděské ropné rafinerii.

Ukrajinská média se proto ptají, co za zázračným vzestupem stojí. Důkazy nejsou, ale v zemi všichni věří jedinému pravidlu: kdo chce dělat velký byznys, musí mít velké známosti.

Kurčenko byl ještě nedávno zcela neznámou osobou, pozornost na sebe upoutal až v prosinci, kdy koupil přinejmenším na Ukrajině významný fotbalový klub od byznysmena Oleksandra Jaroslavského. Suma není známá, časopis Forbes ji odhaduje na 300 milionů dolarů. Zajímavé je přitom vyjádření bývalého vlastníka, jenž nenaznačuje příliš dobrovolný obchod. „Existuje jen jediný důvod, proč klub opouštím. Matoucí prohlášení radnice na moji adresu jakožto investora a jejich výsledek – bezprecedentní psychologický tlak vyvíjený na tým a zaměstnance,“ uvedl. Obecně se přitom tvrdí, že za jeho éry zaznamenal Metalist největší rozvoj ve své historii.

Zřejmě proto se stal lákavým soustem pro charkovského rodáka, který měl už skvěle rozjeté podnikání. V životopise tvrdí, že jeho skupina, již neoficiálně nazývá Plyn Ukrajiny, v současnosti kontroluje zhruba dvacet procent trhu se zkapalněným plynem a její roční obrat dosahuje deseti miliard dolarů. Ukrajinský Forbes, který se pokusil rozplést pozadí jeho byznysu, sestavil spis 55 společností, jež mohou mít s Kurčenkem něco společného a na zmíněném trhu mít až padesátiprocetní podíl.

Podnikatel vzbudil zájem i mezi zákonodárci. List Ekonomična pravda s odkazem na dotaz jednoho poslance tajným službám informoval o podezření, že za ziskem majetku společností spojovaných s jeho osobou mohou mimo jiné stát nebývalé úspěchy ve veřejných zakázkách. Nákup dotovaného paliva a jeho následný prodej za tržní cenu, spolupráce s celníky s cílem znevýhodnit konkurenci a daňové a celní úniky, to vše v objemu miliard hřiven ročně.

I kdyby šlo jen o fámy, stejně zůstává otázka, jak se Kurčenko z nuly tak rychle dostal na vrchol. Forbes zmínil možnou vazbu Kurčenka na syna vlivného generálního prokurátora Viktora Pšonky. Spekuluje se i o dalších kontaktech. Média naznačují, že by mohly sahat až na vrchol. Tedy k synovi prezidenta Viktora Janukovyče Oleksandrovi, jenž je považován za hlavu vládního klanu „rodina“.