Nábor nových zaměstnanců ve Spojených státech zrychlil

New York

New York Zdroj: David Vagaday

Americká ekonomika přidala v dubnu nejvíce nových pracovních míst za dva roky. Největší ekonomika v minulém měsíci zaměstnala mimo zemědělství 288 tisíc nových pracovníků. Analytici přitom očekávali pouze 218 tisíc nových pracovních pozic.

I zpřesnění údajů za únor a březen ukázalo, že v těchto dvou měsících vzniklo o 36 tisíc pracovních míst více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti, se kterou americká centrální banka (Fed) spojila svoji měnovou politiku, klesla na 6,3 procenta. „Pracovní trh se zdá být překvapivě odolný a silný,“ napsala ve svém komentáři.

Fed pozitivní čísla nejspíše utvrdí v přesvědčení, že tempo snižování objemu peněz, které každý měsíc pumpuje do ekonomiky, je nastaveno správně. Americká centrální banka snížila od prosince objem svého programu aktiv, který má držet při zemi úrokové sazby vládních dluhopisů, téměř o polovinu. Z 85 na 45 miliard dolarů. K poslednímu snížení sáhli centrální bankéři minulý týden. Do konce letošního roku by tak po více než pěti letech mělo skončit tištění levných dolarů, kterému se připisuje vytváření investičních bublin na rozvíjejících se trzích či v segmentu zemědělských komodit, což vedlo ke zdražení potravin a sociálním nepokojům v řadě rozvojových zemí.

Na zprávy o zaměstnanosti reagoval americký dolar. Dolarový index, který měří sílu americké měny vůči koši mezinárodních měn, v reakci povyskočil o 0,4 procenta.

Pozitivní zprávy z trhu práce by tak mohly rozptýlit obavy o zdraví americké ekonomiky, které se objevily minulý týden poté, co nová data ukázala, že hospodářství Spojených států v prvním letošním čtvrtletí téměř přestalo růst. Největší ekonomika světa v prvních třech měsících povyrostla jen o 0,1 procenta. Ekonomové z toho viní především tuhou zimu, která letos sužovala Severní Ameriku.