Nábytkář Kika míří v Rakousku do insolvence a propustí dva tisíce lidí

bývalá prodejna kika

bývalá prodejna kika Zdroj: Shutterstock

Rakouský prodejce nábytku Kika/Leiner příští týden vstoupí do insolvenčního řízení. Výsledkem bude zavření celkem 23 prodejen do konce července a propuštění 1900 zaměstnanců ze současného počtu 3900. Obchodní domy Kika v Česku spadají pod správu XLCZ Nábytek s.r.o a situace se jich nedotkne.

„Po pečlivém posouzení ekonomických podmínek společnosti bude provedena restrukturalizace prostřednictvím reorganizačního řízení, které bude podáno příští týden. Tímto opatřením je zaručeno, že společnost bude pokračovat ve své činnosti,“ sdělil nový majitel firmy Hermann Wieser deníku Spiegel. 

Wieser nedávno převzal vedení Kika/Leiner od rakouské realitní investiční skupiny Signa Group německého magnáta Reného Benka. Ta se při prodeji zmínila o obtížných podmínkách na trhu s nábytkem, ale stále považuje svoji dřívější investici do Kika/Leiner za výhodnou. Signa získala Kika/Leiner v roce 2018 v transakci, kterou veřejně ocenil tehdejší rakouský kancléř Sebastian Kurz jako odvážný krok Benka k záchraně rakouských pracovních míst, píší Financial Times.

Benkův krok náhle propustit takové množství lidí vyvolal kritiku rakouských odborářů. Jejich rozčarování podle webu ÖRF nicméně mírnil šéf rakouské sítě pracovních úřadů (AMS) Johannes Kopf, který situaci okomentoval: „Situací jsme znepokojení, každému zaměstnanci garantujeme jeho práva a nároky. Na druhou stranu je nutné říci, že není lepší doba pro hledání práce než nyní.“

V rakouském maloobchodě je dle něj silná poptávka po pracovní síle a trh zaměstnance dle jeho odhadu rychle vstřebá.

Kika/Leiner má nyní v plánu pomoci najít práci propuštěným zaměstnancům v rámci společné platformy s řetězci jako Obi, Billa, Bipa, Penny, Tedi, Müller, Deichmann či Action. Ředitelé řady zmíněných značek ÖRF dokonce potvrdili, že již řadu nabídek zaměstnancům Kika/Leiner zaslali.

V roce 2018 převzala skupina Signa společnost Kika/Leiner za symbolickou částku jednoho eura za provozní část podniku, 490 milionů eur zaplatila za její nemovitosti. Realitní a obchodní impérium Reného Benka ale zažívá dlouhodobé problémy, které způsobily rostoucí úrokové sazby a náklady na výstavbu. Odvětví je v útlumu a investice do nemovitostí se staly méně atraktivní. Podle německých médií je prý veřejným tajemstvím, že Benko nyní hledá kupce pro své různé nemovitostní projekty.

V Německu vlastní Benko také obchodní řetězec Galeria Karstadt Kaufhof (GKK), který je nyní rovněž v insolvenčním řízení. Plán restrukturalizace GKK zahrnuje uzavření přibližně třetiny z posledních 129 prodejen. Věřitelé skupiny se budou muset vzdát velké části svých pohledávek, což podle předchozích zpráv činí až 1,3 miliardy eur.

„Obchodní domy Kika v České republice spadají pod správu XLCZ Nábytek s.r.o. Na značku Kika máme v České republice zakoupena práva, situace a dění v Rakousku nás nijak neovlivňuje,“ komentovala marketingová manažerka Blanka Smolíková možné dopady na Česko.