Naděje pro tvůrce obsahu. Europarlament přijal klíčovou směrnici

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: profimedia.cz

Google
2
Fotogalerie

Evropský parlament schválil směrnici týkající se ochrany autorských práv na internetu. Majitelům těchto práv má dát nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty jako je Google či Facebook.

„Je to dobrý signál pro náš tvůrčí průmysl v Evropě,“ prohlásil parlamentní zpravodaj Axel Voss poté, co poslanci přijali jeho návrh v poměru 438 ku 226 hlasům.

„Ta varianta dnešního odsouhlasení byla poměrně silně ve vzduchu, takže se nedivím, že vyhrálo pojetí, které klade velký důraz na ochranu autorských práv v internetovém světě,“ řekl E15 europoslanec Pavel Svoboda. 

„Nemyslím si, že by Facebook nebo Google nějak reagovali na dnešní rozhodnutí, nicméně je možné, že se budou snažit ovlivnit proces trialogu, který rozhodne o finální podobě směrnice,“ myslí si Svoboda, který očekává, že návrh bude mít silnou podporu členských států i v dalších jednáních. Rozhodně se podle něj nejedná o cenzuru internetu, jak uvádí někteří kritici směrnice. 

Europoslanec Jan Zahradil považuje za nutné rozlišovat mezi svobodou internetu a krádeží. „Současná situace, kdy většina příjmů plyne těm, kdo obsah nevytvořili, není únosná. Vydavatelé a novináři mají rozhodně nárok na podíl z příjmů z internetové reklamy,“ řekl novinářům po hlasování.

Česká Unie vydavatelů hlasování uvítala. „Evropská legislativa reaguje na změny v ekonomice a společnosti, kde se stále intenzivněji prosazují digitální technologie. Ty mění dosavadní obvyklé vztahy, a proto je třeba na ně reagovat,“ uvedl výkonný ředitel Unie Václav Mach.

Dalším krokem bude vyjednání konečné podoby normy s členskými státy a Evropskou komisí, kterou pak bude Evropský parlament znovu schvalovat hlasováním.

Směrnice vyvolala v Evropském parlamentu i mezi odbornou veřejností rozsáhlé spory. Jejím cílem je zvýšit příjmy tvůrců obsahu, na kterém v současné době vydělávají hlavně internetové platformy. Za legislativní návrh se postavili vydavatelé, novináři i umělci.

Odpůrci návrhu tvrdí, že může přinést cenzuru internetu. Kontroverze budí zákon hlavně kvůli článkům 11 a 13, které upravují pravidla pro přidávání obsahu a vztah velkých internetových firem a médií.