Napětí roste - odejde Řecko z eurozóny?

Řecko povolební

Řecko povolební Zdroj: profimedia.cz

Vývoj v Řecku podle mnohých evropských komentářů nezadržitelně směřuje k odchodu země z eurozóny. Vytvoření řecké vlády, která by podpořila plán úspor dojednaný s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, se totiž zdá nereálné. Odhad pravděpodobnosti, že Řecko opustí euro, zvýšily i některé banky. Ty ale už zároveň poněkud mírní dřívější obavy, že případný odchod Atén z eurozóny vystupňuje dluhovou krizi na starém kontinentu do nezvladatelných obrátek.

Odpisy dluhopisů rizikových zemí v bilancích bank a masivní finanční injekce Evropské centrální banky výrazně snížily riziko nekontrolovaného šíření paniky evropským bankovním sektorem v případě odchodu Řecka s eurozóny. Myslí si to část bankéřů a investorů, které cituje agentura Reuters.

Po oznámení volebního patu v Řecku a prohry tamních proevropských stran se sice evropské akcie vydaly směrem dolů a výnosy španělských a italských dluhopisů vzrostly. Přes velkou nejistotu to ale zatím nebyly dramatické pohyby. Podle části analytiků je to důkaz toho, že Řecko už není pro Evropu systémovou hrozbou.

„Pokud se nákaza silně neprojeví ve Španělsku nebo Itálii, samotný vývoj v Řecku pravděpodobně nemůže podlomit zdraví celé eurozóny,“ řekl Reuters Valentijn van Nieuwenhuijzen z ING.

Čtěte také:

V Řecku dostala vládní šanci radikální levice

Na evropskou scénu vstoupila revolta

Banky v Evropě výrazně snížily své vystavení se dluhu Řecka a dalších periferních ekonomik. Řecký dluh je teď primárně v rukách ECB, domácích řeckých bank a hedgeových fondů, což neznamená pro eurozónu takové ohrožení.

„Z tohoto pohledu je tu možnost, že bude Řecku dána volnost k tomu, ať se samo rozhodne, jakým směrem chce pokračovat, a zbytek Evropy přitom důsledky rozhodnutí Řeků zvládne,“ uvedla analytička Rabobank Jane Foley.

Napětí na trzích je ale přesto znát. Výnos desetiletého španělského dluhopisu dnes vzrostl nad důležitou hranici šesti procent. Vedly k tomu hlavně obavy o španělské banky, které podle neoficiálních zpráv budou muset zvýšit své rezervy proti špatným úvěrům o desítky miliard eur. Rostou i výnosy dluhopisů Itálie, akcie evropských bank dnes ztrácely přes tři procenta.

Euro jedině zároveň s úsporami, zní z Berlína i ECB

I na diplomatické úrovni se začíná o možném odchodu Řecka z eurozóny hlasitě mluvit. Jasně ale zní, že euro si Atény můžou ponechat jedině, pokud budou pokračovat v úsporách.

„Rozhodnutí zůstat v zóně jednotné měny je v rukou Řeků. Musí jim být jasné, že k programu rozpočtové úspornosti není alternativa,“ zdůraznil člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen.

Podobné varování vůči Řecku se podle agentury AFP dá brzy očekávat z řady evropských metropolí. Berlín již dříve nekompromisně Aténám vzkázal, že nepřipadá v úvahu ani nové projednání a zmírnění záchranného plánu pro Řecko. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé dnes označil situaci v Řecku za „ohromně zneklidňující“ a podpořil postoj Berlína.

V Řecku již dnes podle AFP zazněla obava, že vývoj v zemi by mohl ohrozit vyplacení další pomoci EU ve výši 5,2 miliardy eur, které má Řecko v podobě půjčky obdržet do konce týdne.

V Řecku se možná budou muset brzy volby zopakovat

Po nedělních volbách v Řecku se do parlamentu dostalo sedm stran, z nichž jen dvě podporují dojednaný plán úspor pro vyvedení země z dluhové krize. Jedná se o pravicovou Novou demokracii (ND) a socialistickou stranu PASOK, které jako členové bývalé vládní koalice tato opatření se zahraničními partnery dojednala. Nyní již ale nemají parlamentní většinu.

Přečtěte si profil vítěze řeckých voleb:

O vytvoření nové koaliční vlády se již marně pokoušela ND, dnes o tom s potenciálními partnery vyjednává Koalice radikální levice (SYRIZA), která skončila ve volbách jako druhá. Málokdo doma i v zahraničí ale věří, že by tato strana uspěla. Poslední pokus má připadnout straně PASOK, ale té se také již nedává naděje na vytvoření životaschopné vlády podporující zahájená drastická úsporná opatření.

Podle komentářů převládá názor, že se v Řecku schyluje k dalším předčasným volbám, které by se mohly konat 17. června. Nové hlasování by ale podle odborníků nejspíš ještě více posílilo nacionalistické a extremistické strany, které přes veškeré tlaky a pohrůžky ze strany partnerů v EU a MMF odmítají v souladu s přáním svých voličů další úsporná opatření.