Naposledy se Izrael střetl s Palestinci z Pásma Gazy letos v květnu

Palestinci zaútočili z Pásma Gazy na Izrael (7.10.2023)

Palestinci zaútočili z Pásma Gazy na Izrael (7.10.2023) Zdroj: Reuters

Přínášíme výběr všech závažnějších konfliktů mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci v Pásmu Gazy:

Červen 2006

Palestinské komando zaútočilo na izraelské vojenské stanoviště v blízkosti Pásma Gazy (zabiti byli dva členové komanda a dva izraelští vojáci, desátník Gilad Šalit byl unesen). K činu se přihlásily Výbory lidového odporu, ozbrojená složka hnutí Hamás Kásam a neznámá skupina Islámská armáda. Izraelská armáda pak zahájila v Pásmu Gazy vojenskou operaci Letní déšť s cílem osvobodit uneseného vojáka (Šalit byl propuštěn z Pásma Gazy až 18. října 2011 výměnou za propuštění více než 1000 palestinských vězňů). Do listopadu, kdy Izrael ukončil po pěti měsících vojenské operace v pásmu, bylo zabito přes 400 Palestinců (z toho asi polovina civilistů) a tři izraelští vojáci.

Březen 2008

Izrael uskutečnil rozsáhlou třídenní ofenzivu (operace Horká zima) proti radikálním ozbrojencům z hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Podle Izraele bylo cílem sebeobranné akce zasáhnout infrastrukturu teroristických skupin, které střílely rakety na izraelské osady; OSN i EU postup Izraele kritizovaly jako nepřiměřený a palestinský prezident Mahmúd Abbás kvůli němu pozastavil mírové rozhovory s Izraelem. Zabito bylo přes 120 Palestinců a dva izraelští vojáci.

Prosinec 2008

Bombardováním Pásma Gazy zahájil Izrael operaci Lité olovo s cílem přimět radikální palestinské hnutí Hamás, aby přestalo ostřelovat izraelské území. Na sever Izraele dopadly i rakety vypálené z jižního Libanonu. Konflikt skončil po 22 dnech. V Pásmu Gazy zahynulo přes 1400 lidí, podle palestinských údajů šlo většinou o civilisty, podle Izraele o ozbrojence. Raketami Hamásu byli zabiti v Izraeli tři Izraelci, v bojích padlo deset izraelských vojáků.

Listopad 2012

Izraelská operace Oblakový sloup byla reakcí na rakety, které z Pásma Gazy vystřelovali radikálové z hnutí Hamás. Dohoda o příměří byla uzavřena po osmi dnech střetů, které si vyžádaly přes 160 mrtvých.

Červenec 2014

V Pásmu Gazy začala izraelská operace Ochranné ostří, která byla reakcí na ostřelování Izraele raketami palestinského radikálního hnutí Hamás. Příměří bylo dojednáno 26. srpna, násilí si vyžádalo smrt 2143 Palestinců a 70 Izraelců. Byl to nejhorší konflikt Izraele a Hamásu od stažení Izraelců z Pásma v létě 2005.

Květen 2019

Krátká izraelsko-palestinská konfrontace v Pásmu Gazy, odkud palestinští radikálové zahájili masivní raketovou palbu na Izrael: zahynulo 23 Palestinců a čtyři Izraelci.

Květen 2021

Po střetech Palestinců a Izraelců ve východním Jeruzalémě vypukla vojenská konfrontace mezi Izraelem a palestinským Hamásem. Jedenáctidenní boje si vyžádaly 243 mrtvých Palestinců a 12 mrtvých na izraelské straně (devět Izraelců a tři zahraniční pracovníci). Hamás vypálil na Izrael přes 4300 raket, Izrael bombardoval Pásmo Gazy. Byla to nejhorší eskalace konfliktu od války v roce 2014.

Srpen 2022

Při vojenské konfrontaci mezi Izraelem a militantní palestinskou organizací Islámský džihád se sídlem v Pásmu Gazy bylo zabito nejméně 47 Palestinců. Palestinští ozbrojenci vypálili na Izrael nejméně 1000 raket.

Květen 2023

Izrael zaútočil na pozice palestinského radikálního Islámského džihádu v Pásmu Gazy. Při pětidenních bojích mezi Izraelem a několika palestinskými skupinami (kromě Islámského džihádu i Lidová fronta pro osvobození Palestiny a Demokratická fronta pro osvobození Palestiny) v Pásmu Gazy zahynulo 34 Palestinců a jeden Izraelec. Palestinské hnutí Hamás, které od roku 2007 ovládá Pásmo, se do bojů nezapojilo.

Říjen 2023

Padesát let od zahájení čtvrté izraelsko-arabské války 6. října 1973 vypukla další konfrontace mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci v Pásmu Gazy. Vůdce ozbrojeného křídla palestinského radikálního hnutí Hamás Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli s názvem "bouře al-Aksá". Vyzval všechny Palestince, jakož i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili. Izraelská armáda poté v reakci na rozsáhlý útok palestinských radikálů zahájila nálety na Pásmo Gazy.