Násilnosti v Egyptě si vyžádaly na tři desítky mrtvých

ilustrační foto

ilustrační foto

Při násilnostech během demonstrací v Egyptě zemřelo za posledních 24 hodin nejméně 49 lidí. Oznámilo to dnes podle agentury AFP egyptské ministerstvo zdravotnictví. Více než tisícovka protestujících byla zadržena. Země si v sobotu připomínala tři roky od lidových bouří, které vedly ke svržení tehdejšího dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka.

V Egyptě v sobotu demonstrovali stoupenci i odpůrci loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího a jeho islamistického Muslimského bratrstva. Především tábor Mursího přívrženců slavil třetí výročí Mubarakova svržení. Původní bilance ze sobotního večera zněla, že o život přišlo 29 lidí. Většina z obětí zemřela v hlavním městě Káhiře a na jeho předměstích, kde došlo ke střetům mezi jednotlivými tábory protestujících a bezpečnostními složkami.

Tisícovky Egypťanů však místo oslav přišly vyjádřit na náměstí Tahrír podporu náčelníkovi generálního štábu a ministrovi obrany Abdalu Fatahu Sisimu, jenž loni pomohl svrhnout Mursího. Mnoho Egypťanů totiž podle Reuters touží po tom, aby v čele země po období politické nestability stanul rozhodný muž z armády a Sisi je kandidátem na příštího prezidenta.

Jeden z mrtvých je podle AFP hlášen například z káhirského protestu, při němž policie podle svědků rozháněla stovky sekulárně smýšlejících liberálních aktivistů a islamistů střelbou do vzduchu i slepými náboji do davu a také slzným plynem. Aktivisté chtěli na náměstí Tahrír protestovat proti nynější prozatímní vládě podporované armádou.

K pátečním atentátům se přihlásila organizace Stoupenci Jeruzaléma

S výročím a dnem policie zřejmě souvisely i páteční káhirské atentáty, k nimž se dnes podle americké monitorovací služby SITE přihlásila egyptská radikální islamistická skupina Ansar Bajt Makdis (Stoupenci Jeruzaléma), která je inspirována Al-Káidou. Šest atentátů namířených zřejmě především na policejní cíle v pátek nepřežilo šest lidí a přes 70 se jich zranilo.

Skupina rovněž vyzvala muslimy, aby se drželi dál od „nepřátelských štábů a bezpečnostních centrál“. „V tomto kontextu opakujeme výzvu Egypťanům: držte se dál od policejních zařízení a objektů bezpečnostních sil, protože vynakládáme velké úsilí, abychom předešli zraněním muslimů,“ stojí podle agentury AFP v komuniké.

Poblíž policejní akademie v Káhiře dnes kromě vybuchla další nálož a zranila jednoho člověka. Podle agentury Reuters dnes jiná exploze otřásla policejní budovou ve městě Suez. Bezpečnostní zdroj uvedl, že tři útočníci položili bombu a před její explozí uprchli. Podle agentury AFP policejní areál v Suezu zasáhla raketa.

Tři roky od začátku revoluce
Egypt si připomíná třetí výročí začátku revoluce, která svrhla bývalého prezidenta Mubaraka. Na dnešek připadá také Den egyptské policie, který je připomínkou událostí z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům. V následném boji 50 policistů přišlo o život a na 80 jich bylo zraněno. Jako Den policie vyhlásil 25. leden v roce 2009 Mubarak.
Po jeho svržení Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za ně zvolený prezident Mursí. Armáda jej svrhla loni v létě a bratrstvo zbavila moci.
Skupina Ansar Bajt Makdis od sesazení Mursího, jenž vzešel z Muslimského bratrstva, útočí na bezpečnostní složky. Loni v září se tato organizace přihlásila k neúspěšném pokusu o atentát na egyptského ministra vnitra Muhammada Ibráhíma.
Policie a armáda přitom za posledních sedm měsíců podle AFP zabily více než tisícovku demonstrantů podporujících Mursího.

Radek Palata: Před čísly se neschová ani ústava