Nastal obrat. Počet chudých Poláků vzrostl

Polsko

Polsko Zdroj: profimedia.cz

Poprvé po šesti letech pozitivní tendence stoupl počet Poláků žijících pod hranicí životního minima. S odkazem na nové údaje statistického úřadu o tom informují polská média. V hmotné nouzi je téměř sedm procent obyvatel země. Loni jich bylo o procento méně.

Průměrný měsíční příjem domácností přepočítaný na osobu činil v roce 2011 zhruba 1230 zlotých a reálně byl v porovnání s předchozím rokem o 1,4 procenta nižší. Domácnosti musí šetřit, aby zaplatily základní účty, a omezují i výdaje za potraviny. „Až do této doby bohatství naší společnosti vzrůstalo a počet lidí žijících v chudobě se zmenšoval. Nejnovější údaje ukazují, že se tento proces zastavil,“ řekl listu Rzeczpospolita Tomasz Panek z Vysoké školy ekonomické ve Varšavě.

Mnohem horší než ve městě je situace na venkově, kde žije 40 procent obyvatel země. Podle statistik se tam s velkými finančními obtížemi potýká každá desátá rodina. Odborníci považují za alarmující, že v rodinách, jež nemají prostředky na základní životní potřeby, vyrůstá na milion dětí. Jsou tak více ohroženi sociálním vyloučením než jejich vrstevníci.

Analytici poukazují na to, že toto zhoršení je velmi překvapivé vzhledem k tomu, že HDP loni vzrostlo o 4,3 procenta, mzdy šly nahoru a nezaměstnanost nebyla nijak zvlášť vysoká. „Poláci dlouho žili v iluzi, že se jejich finanční situace nezměnila. Nyní si však uvědomili, že je horší,“ poznamenal Rafał Antczak ze společnosti Deloitte. Vidí především tři příčiny současných problémů: rychlý růst cen, zvýšení daňového zatížení a slabý zlotý.

Z nedávno zveřejněného průzkumu agentury TNS Polska vyplývá, že Poláci nevidí svou budoucnost příliš růžově. Téměř tři čtvrtiny lidí se domnívají, že „záležitosti v zemi jdou špatným směrem“. Na 70 procent respondentů míní, že polská ekonomika je v krizi, 22 procent ji popisuje jako hlubokou. Mezi 25 procenty obyvatel, kteří věří, že hospodářství se rozvíjí, považuje tento proces za dynamický pouhé procento.